Ciasta i desery Sernik gotowany z truskawkami - przepis

Sernik gotowany z truskawkami – przepis

-

opakowanie twarogu sernikowego bez dodatków (1kg)
szklanka cukru
kostka masła
cukier waniliowy
4 jajka
budyń waniliowy
pół szklanki mleka
herbatniki na spód (można wykorzystać gotowy blat biszkoptowy lub kruchy)

  • Krok pierwszy

    Oddziel białka od żółtek.

  • Krok drugi

    Żółtka dodaj do sera, z białek ubij pianę.

  • Krok trzeci

    W garnku stop masło, dodaj cukier, a następnie ser z żółtkami.

  • Krok czwarty

    Gotuj, aż składniki się połączą. Dodaj budyń rozrobiony w mleku.

  • Krok piąty

    Gotuj kilka minut.

  • Krok szósty

    Dodaj pianę i gotuj, aż masa zgęstnieje. Tortownicę wyściel herbatnikami. Część masy wyłóż na spód, ułóż połówki truskawek i zakryj resztą masy.

  • Krok siódmy

    Pozostaw do ostygnięcia. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na 3-4 godziny.

  • Znacie inne fajne przepisy na sernik? Podzielcie się nimi!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Własna firma – pomysły

Zdarza się tak w życiu, że trzeba tupnąć nogą i zaryzykować. Własna firma to potężne wyzwanie: podatki, ZUS, terminy, cała ta papierkologia, o której wcześniej nie trzeba było nawet myśleć. Wszystkie te strachy umykają jednak przed dobrym pomysłem na biznes. Ha! Ale co to jest dobry pomysł? I jak ten dobry rozpoznać, a zły odrzucić?!

Formy e-learningu

W dobie Internetu przybywa szkoleń, które wykorzystują możliwości, jakie stawarza ta technologia. Nic, więc dziwnego, że e-learning staje się coraz bardziej popularną formą zdobywania i przekazywania wiedzy.

Zobacz też

Depilacja pach – sposoby

Gładkie pachy pomagają nie tylko w dbaniu o higienę w miesiące letnie, ale również o wiele lepiej wyglądają, kiedy zakładamy sukienki czy bluzki bez rękawów.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: