Ciasta i desery Sernik z tofu – przepis

Sernik z tofu – przepis

-

Do przygotowanania wegańakiego sernika będziesz potrzebować poniższe składniki:

Ciasto: Szklanka mąki pszennej Szklanką mąki pszennej 1850 125ml oleju rzepakowego ½ szklanki płatków owsianych łyżka melasy łyżeczka proszku do pieczenia woda Masa: 60 dag tofu szklanka obranych migdałów 250ml wody szklanka jagód cukier (według uznania) 5 łyżeczek agaru sok z cytryny

Do miski wrzuć mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, olej, melasę oraz 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i ugnieć na kruche ciasto, uformuj w kulkę, umieść w worku i włóż do lodówki na pół godziny.

Migdały zmiksuj w blenderze wraz 250ml wody, następnie dodaj tofu oraz umyte jagody, całość zmiksuj na gładką masę, dodaj cukier według smaku i wymieszaj.

Dno blachy obłóż papierem do pieczenia, uklep na niej ciasto i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.

Masę jagodową przelej do garnka, następnie podgrzej, 5 łyżek agaru rozpuść w kilku łyżkach wody i c systematycznie wlewaj do masy, którą należy jedynie podgrzać nie gotować. Gdy masa zacznie wrzeć odstaw ją na 30 minut do wystygnięcia, co 15 minut mieszając. Gdy spód będzie gotowy, polej go masą jagodową, i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj jagodami.

Znacie inny przepis na wegański sernik. Podzielcie się w komentarzach własnymi przepisami.

Sylwia Załuńska

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

10 ekskluzywnych ciuchów, które musisz mieć w swojej garderobie

Miłośnicy mody i dobrego stylu wiedzą, że liczy się...

Marynata z cukinii – przepis

Cukinia jest świetnym, zielonym i zdrowym warzywem, które można zjeść na wiele sposobów. Można zrobić z niej leczo lub bigos. Można panierować plastry cukinii i usmażyć jak mięso. Bardzo smaczna jest zupa z cukinii, która jest nagradzana na kulinarnych konkursach i staje się coraz bardziej popularna. My proponujemy marynatę z cukinii.

Zobacz też

Jak zrobić opakowanie na prezent?

Ręcznie wykonany prezent spodoba się bardziej, gdy zostanie dostarczony w ręcznie wykonanym opakowaniu. Do pakowania prezentów najczęściej używamy ozdobnego papieru. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie taki papier wykonać. Potrzebny nam zatem duży arkusz dowolnego papieru o niezbyt dużej gramaturze, w dowolnym kolorze, pieczątki lub szablony, pędzel lub wałek, oraz farby.

Nowoczesne dewocjonalia – gadżety chrześcijańskie

Dla człowieka wierzącego wiara to trochę więcej niż tylko zwykły światopogląd. Jest to pewien sposób przeżywania swojego życia, który...

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Może Cię zainteresuje: