Śliwki w czekoladzie - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Śliwki w czekoladzie to jedna z najpyszniejszych słodkich przekąsek. Do ich zrobienia potrzebna jest tylko dobra czekolada i suszone śliwki. Dobrze jest, kiedy owoce nie są za suche, bo naturalna kwaskowa wilgoć pochodząca ze śliwki świetnie komponuje się z czekoladową słodyczą.

Śliwki w czekoladzie - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Będzie potrzebne:

100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30-36 %
100 - 150 g suszonych śliwek
3 łyżki wódki lub rumu

Śliwki namoczyć w wódce lub rumie. Śmietankę zagrzać, rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę. Każdą śliwkę zamoczyć w czekoladzie, odstawić do stwardnienia czekolady.  W ten sposób przygotowane śliwki można przyrządzić również w czekoladzie mlecznej bądź białej.

Ciekawą wersją tego bardzo słodkiego deseru jest następujący przepis.

Będzie potrzebne:

100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30 - 36 %
100 - 150 g suszonych dużych śliwek
3 -4 łyżki wódki
masa marcepanowa

Śliwki namoczyć w wódce. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Masę marcepanową podzielić na małe kulki, którymi nadziać śliwki, po czym owoce zamoczyć w czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.

Masę marcepanową do takich śliwek w czekoladzie można wykonać w następujący sposób.

Będzie potrzebne:
100 dag blanszowanych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu migdałowego

Migdały zmielić partiami w młynku do kawy, w blenderze lub w maszynce do mięsa. Dodać cukier puder, sól, ekstrakt migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać.

Obtoczone czekoladą śliwki, kiedy czekolada jest jeszcze miękka, można obtoczyć w grubo posiekanych i uprażonych lekko migdałach.

I co myślicie? ;) Macie inne fajne pomysły na śliwki w czekoladzie? Podzielcie się nimi z nami!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =

Polecamy