Dla naszego organizmu są bogatym źródłem witaminy C, której zawartość w truskawkach jest wyższa nawet niż w cytrynie, grejpfrucie czy innych cytrusach, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i manganu. Przyczyniają się do ochrony organizmu przed anemią, poprawiają przemianę materii i posiadają właściwości odtruwające oraz oczyszczające.
Fot. Kalejdoskopsmakow.pl
Ze względu na tak duże bogactwo witamin, składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów zawartych w truskawkach, są one spożywane nie tylko świeże, z dodatkiem cukru, śmietany bądź nieco bardziej dietetyczne z dodatkiem jogurtu naturalnego lub z bitą śmietaną, ale także przetworzone, pod postacią konfitur, dżemów, kompotów, soków, w wypiekach oraz mrożone, długo zachowujące swoją świeżość i pozwalające na powrót lata nawet w środku zimy.
Doskonałym przepisem na świeże lub mrożone truskawki jest przyrządzenie sorbetu truskawkowego. Jest to wspaniały, smaczny i chłodzący deser, szczególnie latem. Do jego przygotowania potrzebne są:
3 szklanki pokrojonych truskawek,
1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy,
sok z cytryny,
2/3 szklanki cukru,
łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
Uwaga!
Podana w przepisie ilość cukru należy stosować do truskawek mrożonych, które są nieco mniej słodkie. Kiedy do przygotowania sorbetu wykorzystujemy truskawki świeże, w sezonie, cukru można dodać nieco mniej, a zamiast słodkiego soku pomarańczowego, w części można zastąpić go sokiem z cytryny. Smakowo doskonale będzie się również komponowała odrobina likieru pomarańczowego.
Przygotowanie sorbetu należy zacząć od zrobienia syropu. W tym celu należy cukier zalać jedną szklanką wody, zagotować i ostudzić. Owoce, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową należy zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania należy stopniowo, po trochu dodawać zrobiony wcześniej syrop. Tak przygotowany sorbet należy przełożyć do szklanego naczynia i włożyć do zamrażalnika. Powinien tam pozostać przez około 3 godziny, a w tym czasie należy mieszać go co 30 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika sorbet należy ponownie zmiksować, przełożyć do szklanych pucharków i od razu podawać.
Przygotowany sorbet można przechowywać w zamrażalniku przez około 3 dni, nie więcej.
Znacie inny przepis na sorbet truskawkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.