Strucla drożdżowa z jabłkami – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Bajeczne zestawienie jabłek z drożdżowym ciastem swoje ujście znalazło w drożdżówkach i struclach. Strucla z jabłkiem jest jeszcze lepsza niż strucla makowa. Nie jest trudna do zrobienia, a wyśmienita w smaku i podobna do klasycznej szarlotki.

Strucla drożdżowa z jabłkami – przepis

photoxpress.com

Do upieczenia strucli



Będzie potrzebne:

75 g masła,
250 ml mleka,
25 g drożdży,
szczypta soli,
70 g cukru,
500 g mąki,
1 jajko,
3–4 duże jabłka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka cynamonu.

Najpierw musimy roztopić masło w rondelku, dodać do niego mleko i podgrzać do odpowiedniej temperatury (nie może być gorące!), by można bez problemu włożyć palec. Gdy mleko z masłem będą letnie dodajemy drożdże, mieszamy by się rozpuściło. Dodajemy pozostałe składniki i mocno wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.

Ciasto drożdżowe wyrabia się dosyć ciężko, bo jest klejące. Można dodać w razie czego nieco mąki – na ręce. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto rośnie, obieramy, wycinamy ogryzki i kroimy jabłka w kostkę, a następnie dodajemy 2 łyżki cukru i cynamon. Dokładnie mieszamy jabłka z przyprawami i krótko podsmażamy, do momentu zeszklenia jabłek. Nie chcemy zrobić dżemu.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na placki o grubości około 2 cm. Teraz nakładamy na ciasto ostygnięte jabłka i zwijamy ciasto z jabłkami w rulon. Tak zwinięte ciasto wkładamy do keksówek i odstawiamy jeszcze na około 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy strucle jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Należy piec około 30 min w temperaturze 200 st. C.

Strucla jest pyszna! I jak widzimy jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Znacie inny przepis na struclę jabłkową? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =