Szarlotka bez jajek - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Niektóre ciasta i desery mają wiele wersji. Umożliwia to podanie deseru osobom, które mają alergię lub nie mogą spożywać niektórych produktów z różnych przyczyn. Dzięki temu  możemy wybierać z wielkiej rodziny szarlotek i jabłeczników pomiędzy szarlotką z kruchego ciasta, szarlotką zwyczajną, szarlotką z kisielem, zrobioną z jajkami i bez…

Szarlotka bez jajek - przepis

photoxpress.com

Do upieczenia szarlotki bez jajek

Będzie potrzebne:

1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka zrobionego grysiku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
oraz 1 kg jabłek, cynamon, goździki (mielone).

Zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obsypujemy jabłka cynamonem i goździkami, i mieszamy z przyprawami dokładnie, tak by pokryły owoce równomiernie. Sypkie składniki mieszamy z proszkiem do pieczenia i grysikiem.

Głównym składnikiem, który sklei naszą szarlotkę jest grysik. Możemy kupić już gotowy – grysik błyskawiczny, albo zrobić go w domu – nie zrobi to znaczącej różnicy. Zrobienie grysiku zajmuje nie więcej niż 5 minut i nie należy do skomplikowanych czynności – mannę wsypujemy na gotujące się mleko i mieszamy, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Potrzebujemy grysiku o konsystencji średnio płynnej.

Blaszkę, w której będzie pieczona szarlotka, smarujemy tłuszczem, najlepiej olejem/oliwą i dokładnie, szczelnie obsypujemy bułką tartą.

Teraz układamy składniki na szarlotkę – do blaszki wsypujemy warstwę jabłek, a na nie warstwę mąki z cukrem i grysikiem, znów jabłka, znów ciasto. Dobrze, żeby na szczycie było ciasto. Pieczemy szarlotkę w 180 st. C około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika możemy obsypać cukrem, cynamonem lub od razu podawać. Można podawać z bitą śmietaną.

Znacie inny przepis na szarlotkę? Podzielcie się nim w komentarzu

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =