Tarta gruszkowa - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Sednem smaku poniższej gruszkowej tarty jest niezwykle delikatne kruche ciasto, na którym rozsmarowuje się mus gruszkowy. Dodatkowym elementem dekoracyjnym są rozłożone na musie cienkie plasterki gruszek posmarowane po upieczeniu słodkim syropem.

Tarta gruszkowa - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Do wykonania poszczególnych warstw gruszkowej tarty będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

kruche ciasto:
250 g mąki
150 g masła lekko zmiękczonego
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

mus gruszkowy:
2 duże lub 3 małe gruszki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g masła
2-4 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności owoców)

dodatkowo:
3-4 gruszki
80 g cukru

Najpierw przygotować kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wkroić w nie kawałki masła, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Powoli rozetrzeć składniki, dodać mleko, zagnieść ciasto na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.

Obrać gruszki na mus, usunąć gniazda i pokroić na małe plasterki. Włożyć do rondelka, zalać 50 ml wody, dodać ekstrakt wanilii, cukier i masło. Gotować na wolnym ogniu do miękkości często mieszając, aż kawałki owoców rozgotują się do konsystencji musu. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy ciasto chłodzi się lodówce, a mus gruszkowy stygnie, przygotować syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w 80 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Pozostałe gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć w wielu miejscach. Wyłożyć na niego mus z gruszek i rozsmarować na całej powierzchni. Ułożyć plasterki gruszek. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Po czym odstawić w blaszce do wystygnięcia na 20 min. Następnie posmarować wystudzonym, zgęstniałym syropem.

Świetne do podawania zarówno na zimno, jak i na ciepło z kulką śmietankowych lodów lub bitą śmietaną.

Znacie inny przepis na tartę gruszkową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =

Czy oby na pewno łyżka soli i szczypta cukru?? Nie na odwrót?? Trochę słone to ciasto. Takie ma być??

~ / 2012-09-12 11:04:36
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy