Do wykonania poszczególnych warstw gruszkowej tarty będzie potrzebne:
kruche ciasto:
250 g mąki
150 g masła lekko zmiękczonego
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
mus gruszkowy:
2 duże lub 3 małe gruszki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g masła
2-4 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności owoców)
dodatkowo:
3-4 gruszki
80 g cukru
Najpierw przygotować kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wkroić w nie kawałki masła, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Powoli rozetrzeć składniki, dodać mleko, zagnieść ciasto na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.
Obrać gruszki na mus, usunąć gniazda i pokroić na małe plasterki. Włożyć do rondelka, zalać 50 ml wody, dodać ekstrakt wanilii, cukier i masło. Gotować na wolnym ogniu do miękkości często mieszając, aż kawałki owoców rozgotują się do konsystencji musu. Odstawić do wystygnięcia.
Kiedy ciasto chłodzi się lodówce, a mus gruszkowy stygnie, przygotować syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w 80 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Pozostałe gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć w wielu miejscach. Wyłożyć na niego mus z gruszek i rozsmarować na całej powierzchni. Ułożyć plasterki gruszek. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Po czym odstawić w blaszce do wystygnięcia na 20 min. Następnie posmarować wystudzonym, zgęstniałym syropem.
Świetne do podawania zarówno na zimno, jak i na ciepło z kulką śmietankowych lodów lub bitą śmietaną.
Znacie inny przepis na tartę gruszkową? Podzielcie się nim w komentarzu.
Czy oby na pewno łyżka soli i szczypta cukru?? Nie na odwrót?? Trochę słone to ciasto. Takie ma być??