Tort Spiderman - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Słodkie i smaczne wypieki są tajną bronią każdej pani domu, szczególnie jeżeli wśród domowników są również małe głodomory. Właśnie wtedy dobrze jest mieć w zanadrzu jakąś słodką niespodziankę, czy przepis na smaczny i słodki wypiek, który sprawi maluchom prawdziwą radość. Właśnie do takich słodkości zaliczyć można tort Spiderman, doskonale nadający się dla prawdziwych małych fanów tego super bohatera.

Do wykonania takiego deseru dla małych i dużych łakomczuchów potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

Są to składniki do wykonania ciasta


5 jajek, półtorej szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju oraz 1 szklanka bezbarwnego,
gazowanego napoju,
najlepiej Sprite lub 7up.

Do zrobienia masy do jego przełożenia potrzebne jest:

250 ml śmietany kremowej 30 %, cukier puder i cukier waniliowy, pół kilograma zmielonego twarogu oraz żelatyna spożywcza. Ponadto do nasączenia ciasta potrzebna jest puszka brzoskwiń oraz sok z jednej niedużej cytryny, a do dekoracji tabliczka czekolady.

W głębokim naczyniu należy zmiksować na gładką masę o jednolitej konsystencji jajka, zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując wlać do masy napój, olej, wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Dokładnie zmiksować i wylać na wcześniej posmarowaną masłem i oproszoną bułką tartą blachę o wymiarach 33 na 23 cm. Tak przygotowane ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Z upieczonego i przestudzonego ciasta należy wyciąć kształt ludzkiej twarzy o naturalnych rozmiarach i przeciąć go w poprzek, aby powstały 3 warstwy takiej twarzy.

Następnie należy przygotować masę do przełożenia ciasta. W tym celu w głębokim naczyniu należy zmiksować ze sobą śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy uważając przy tym, aby cukier puder dodawać stopniowo, by masa nie była zbyt słodka. Następnie nadal miksując dodawać do śmietany  twaróg. Całość powinna uzyskać konsystencję gładkiej masy o jednolitej konsystencji. Spożywczą żelatynę przewidzianą na 1 litr wody rozpuścić tylko w ćwiartce szklanki wody i delikatnie, podczas miksowania wlewać do naczynia.

Część masy, około 1/3, należy przełożyć do osobnego naczynia i połączyć z pokrojonymi w niewielką kostkę brzoskwiniami. Tak przygotowaną masą przełożyć wszystkie 3 warstwy ciasta tworząc swego rodzaju oryginalny tort. Z pozostałej części białej masy należy odłożyć dwie łyżki, a resztę należy nadal miksować dodając do niej odpowiednią ilość czerwonego barwnika spożywczego. Tak przygotowaną czerwoną masą posmarować z wierzchu cały tort.

Z pozostałej części białej masy należy zrobić oczy Spidermana. Czekoladę należy roztopić do uzyskania lejącej konsystencji i rysować nią kształt pajęczyny na wierzchu tortu. Można użyć do tego celu również czekoladowego sosu w butelce, doskonale nadającej się do wyciskania i dekorowania ciast.

Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.

 

Znacie inny przepis na Spidermena? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =