Do wykonania takiego deseru dla małych i dużych łakomczuchów potrzebne jest:
Są to składniki do wykonania ciasta
5 jajek, półtorej szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju oraz 1 szklanka bezbarwnego,
gazowanego napoju,
najlepiej Sprite lub 7up.
Do zrobienia masy do jego przełożenia potrzebne jest:
W głębokim naczyniu należy zmiksować na gładką masę o jednolitej konsystencji jajka, zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując wlać do masy napój, olej, wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Dokładnie zmiksować i wylać na wcześniej posmarowaną masłem i oproszoną bułką tartą blachę o wymiarach 33 na 23 cm. Tak przygotowane ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Z upieczonego i przestudzonego ciasta należy wyciąć kształt ludzkiej twarzy o naturalnych rozmiarach i przeciąć go w poprzek, aby powstały 3 warstwy takiej twarzy.
Następnie należy przygotować masę do przełożenia ciasta. W tym celu w głębokim naczyniu należy zmiksować ze sobą śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy uważając przy tym, aby cukier puder dodawać stopniowo, by masa nie była zbyt słodka. Następnie nadal miksując dodawać do śmietany twaróg. Całość powinna uzyskać konsystencję gładkiej masy o jednolitej konsystencji. Spożywczą żelatynę przewidzianą na 1 litr wody rozpuścić tylko w ćwiartce szklanki wody i delikatnie, podczas miksowania wlewać do naczynia.
Część masy, około 1/3, należy przełożyć do osobnego naczynia i połączyć z pokrojonymi w niewielką kostkę brzoskwiniami. Tak przygotowaną masą przełożyć wszystkie 3 warstwy ciasta tworząc swego rodzaju oryginalny tort. Z pozostałej części białej masy należy odłożyć dwie łyżki, a resztę należy nadal miksować dodając do niej odpowiednią ilość czerwonego barwnika spożywczego. Tak przygotowaną czerwoną masą posmarować z wierzchu cały tort.
Z pozostałej części białej masy należy zrobić oczy Spidermana. Czekoladę należy roztopić do uzyskania lejącej konsystencji i rysować nią kształt pajęczyny na wierzchu tortu. Można użyć do tego celu również czekoladowego sosu w butelce, doskonale nadającej się do wyciskania i dekorowania ciast.
Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.
Znacie inny przepis na Spidermena? Podzielcie się nim w komentarzu.