Ciasta i desery Tort tiramisu - przepis

Tort tiramisu – przepis

-

Do jego samodzielnego wykonania potrzebne są:

dwa opakowania serca mascarpone o masie 50 dag każde,
opakowanie podłużnych biszkoptów o masie 30 dag,
4 duże jajka, 2 łyżki rozpuszczalnej kawy,
5 łyżek drobnego cukru kryształ,
2 łyżki prawdziwego kakao,
50 ml migdałowego likieru amaretto

W pierwszej kolejności w osobnej, niskiej i szerokiej miseczce należy w dwóch szklankach wody zaparzyć kawę. Kiedy lekko przestygnie dodać do niej alkohol i przygotować biszkopty do namoczenia. Jest to wbrew pozorom nie najprostsze zadanie, ponieważ maczanie biszkoptów w jakimkolwiek płynie powinno trwać dosłownie kilka sekund. Nie rzadko jedna sekunda za długo wystarczy, aby biszkopt się złamał i cały wpadł do kawowo-alkoholowej esencji. Dlatego początkujący powinni wcześniej przygotować nieco więcej biszkoptów, na wszelki wypadek. Tak nasączone, a raczej jedynie zamoczone z wierzchu biszkopty należy układać w przygotowanej na tort formie.

Następnie należy przygotować krem. Będą nam potrzebne do tego dwa naczynia. Jedno do ubicia białek, więc nieco wyższe, drugie zaś do utarcia żółtek. Jajka oddzielamy od żółtek i każde z nich wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia. W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka, ponieważ ubite na sztywną pianę białka nie mogą stać zbyt długo. Do żółtek wsypujemy nieco ponad ¾ podanego w przepisie białego cukru i ubijamy mikserem tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką, puszystą masę, w której po spróbowaniu nie będziemy wyczuwać kryształków cukru. Do tak utartej masy należy po trochu dodawać serek mascarpone i nadal miksować do całkowitego, dokładnego połączenia wszystkich składników.

Następnie należy ubić pianę z białek. W tym celu dodajemy do nich szczyptę soli i przez kilka minut miksujemy do uzyskania sztywnej piany, która nie wypada z miski po jej odwróceniu do góry dnem. Dopiero wtedy można dodać do białka pozostałą część cukru i ubijać jeszcze przez kilka minut. Tak uzyskaną pianę należy bardzo delikatnie połączyć z utartymi żółtkami. Należy jednak robić to już ręcznie, w żadnym wypadku nie należy używać do tego celu miksera, ponieważ obie masy mogą opaść i stracić objętość.

Kiedy wszystkie części składowe przepisu są już gotowe, można zacząć układanie ich w formie. Zatem na już wcześniej ułożone biszkopty należy wylać część gotowej serowo-jajecznej, masy i posypać ją z wierzchu kakao. Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie i alkoholu biszkoptów i ponownie wylać masę. Tak przygotowany deser należy umieścić na kilka do kilkunastu godzin w lodówce i przed samym podaniem posypać z wierzchu pozostałą częścią kakao.

Znacie inny przepis na tort tiramisu? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułTort Spiderman – przepis
Następny artykułWinegret – przepis
Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Obiektyw szerokokątny – zastosowanie, jak działa?

Obiektyw szerokokątny charakteryzuje się zakresem ogniskowych od 24 mm do 35 mm. Dzięki takiej ogniskowej obejmuje on stosunkowo dużą powierzchnię fotografowanego obrazu. Ta właściwość sprawia, że bardzo często wykorzystywany jest w fotografii krajobrazowej, ponieważ jego kąt widzenia pozwala objąć bardzo dużą część fotografowanej sceny, a w odróżnieniu od obiektywu supeszerokokątnego, czy rybiego oka, nie zniekształca tak bardzo fotografowanej rzeczywistości.

Wegański pasztet z cukinii – przepis

Pomimo iż słownik podaje, że pasztet to „potrawa z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów, które się miele i zapieka”, to jednak nie warto ograniczać się do wersji mięsnej. W końcu główną cechą pasztetu jest jego konsystencja i fakt, że jest upieczony. W zasadzie wszystko nadaje się do jego przyrządzenia - byleby uzyskać spoistość pozwalającą na krojenie w plastry.

Zobacz też

Modne paznokcie na jesień

Czas pożegnać wakacyjne pastele i słoneczne odcienie pomarańczowego koloru. W zapomnienie odchodzą też romantyczne róże i mięta. Nie oznacza to bynajmniej, że będzie nudno – jesień również przynosi kilka ciekawych propozycji dla fanek modnego manicure'u.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: