W 1946 r. witamina B ostała wyizolowana w warunkach laboratoryjnych z liści szpinaku, stąd pochodzi jej nazwa gdyż po łacinie liść to folium. Dlaczego kwas foliowy jest zalecany szczególnie kobietom planujących mieć dziecko lub będącym już w ciąży? Witamina B odpowiada za prawidłowe tworzenie się układu nerwowego płodu. Problem w tym, iż rzadko która kobieta planuje świadomie ciąże, a kiedy już się o niej dowiaduje, jej przyszłe dziecko ma już układ nerwowy w pełni ukształtowany. Niedobór kwasu foliowego prowadzić może do nienarodzonego jeszcze dziecka jak na przykład wada cewy nerwowej. Także w trakcie trwania ciąży niezbędne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego (0,4 mg dziennie) gdyż wspomaga on właściwy rozwój komórek DNA u płodu.
Inne istotne działania witaminy B:
– przeciwdziała występowaniu nowotworu żołądka oraz jelita grubego
– zapobiega depresji oraz stanom lękowym
– zapobiega bezsenności (kwas foliowy bierze udział w produkcji przez organizm serotoniny, który wycisza organizm i wspomaga spokojny sen)
– zwiększa koncentrację
– zwiększa produkcję czerwonych krwinek
– wspomaga pracę układu trawiennego, niedobór kwasu prowadzić może do występowania biegunek
– bez niego rany nie goją się najlepiej gdyż witamina B odpowiada za podział komórek czyli ich regenerację
W jaki produktach szukać kwasu foliowego?
– sałata
– fasolka
– marchew
– pomarańcze
– banany
– otręby i płatki owsiane
– drożdże
– tłuste ryby jak makrela, łosoś, mintaj
– ryż brązowy oraz kasze
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.