W ostatnich latach coraz większą popularność zyskuje żywienie oparte na organicznych składnikach, a więc również ziołach. Ich zbawienny wpływ znany jest od wielu lat. Do najbardziej popularnych należy przyspieszająca przemianę materii mięta, wspomagający trawienie rumianek czy uspokajająca melisa. Jednak nie wszystkie zioła powinny być spożywane przez kobietę będącą w ciąży.
Zioła które są dopuszczalne do używania przez kobiety w ciąży:
Nagietek – uważa się, iż napar z niego korzystnie wpływa na przebieg ciąży oraz zapobiega poronieniom. Zalecane jest jego picie przez pierwszą polowe ciąży.
Anyż, koper włoski, kminek – to grupa ziół, które możemy pić od ostatniego trymestru ciąży aż do końca karmienia piersią gdyż skutecznie wspomaga laktację.
Pokrzywa zwyczajna – działa przeciwkrwotocznie dzięki zawartemu w niej garbnikowi, flawonoidom oraz witaminie K. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbiegunkowo, wzmacnia kondycje całego organizm i nieznacznie ma działanie moczopędne.
Imbir – jego kłącze ma działanie lecznicze, gdyż działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie oraz przeciwzapalnie. Wspomaga również odporność organizmu, co jest niezwykle ważne dla przyszłych mam. Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych wiec niweluje uczucie zgagi, tak częste przypadłości kobiet ciężarnych.
Rumianek- można stosować do płukania dziąseł lub gardła gdyż działa odkażająco i przeciwzapalnie. Przez całą ciąże można przyjmować go wewnętrznie jak i przykładać, w formie okładów, na rany.
Melisa – redukuje napięcie, ale ma właściwości również przeciwbakteryjne dlatego, w przypadku kaszlu, warto wykorzystywać go do inhalacji.
Zioła, których należy wystrzegać się w czasie ciąży to:
– Szałwia
– Piołun
– Bylica zwyczajna
– Tymianek
– Dziurawiec
– Żeń-szeń
– Mięta polna
– Aloes
Stosowałyście zioła podczas ciąży? Jakie efekty przynosiła Wam tego typu kuracja?