Błonnik – właściwości odżywcze

Dieta    
ocena

Błonnik pokarmowy wspomaga pracę organizmu na wielu frontach, a jego rola nie ogranicza się jedynie do poprawy perystaltyki jelit. Potrzebujemy go wszyscy i w każdym okresie życia: od niemowlęctwa do późnej starości. Błonnik nie zwiększa kaloryczności pokarmu, ale daje nam siłę w inny sposób: reguluje pracę układu pokarmowego i w ten sposób pomaga zachować prawidłowe działanie ustroju.

Błonnik – właściwości odżywcze

morguefile.com

Błonnika, zwanego też włóknem pokarmowym, należy szukać w ziarnach, warzywach i owocach. Im są one mniej przetworzone, tym więcej w nich błonnika, czyli mieszaniny substancji o charakterze polisacharydowym lub innym. Na naturalny błonnik składają się dwie frakcje: rozpuszczalna i nierozpuszczalna w wodzie. W zależności od źródła błonnika, obie frakcje znajdować się mogą w różnych proporcjach.

Błonnik pęcznieje w jelitach – dlatego należy dużo pić, by wzmocnić korzystne działanie tej naturalnej „miotełki” oczyszczającej. 

Błonnik korzystnie wpływa na organizm, ponieważ:
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- reguluje pracę układu pokarmowego;
- wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelit – z tego powodu zaliczany jest do prebiotyków;
- pobudza perystaltykę jelit i proces formowania kału;
- ułatwia wypróżnienia;
- oczyszcza jelita ze złogów i ułatwia oczyszczenie całego organizmu
- wspomaga procesy odchudzania;
- stabilizuje poziom glukozy we krwi.

błonnik jak stosowaćmorguefile.com

Błonnik pokarmowy powinny szczególnie stosować osoby, które:
- chcą mieć kontrolę nad swoją wagą;
- mają kłopoty z pracą układu pokarmowego oraz niewydolnymi naczyniami krwionośnymi;
- prowadzą siedzący tryb życia, mają mało ruchu i tendencje do zaparć.

UWAGA!

Błonnik w postaci suplementu może być szkodliwy, kiedy spożywa się go w dużych ilościach. Efektem mogą być skurcze jelitowe, wzdęcia a nawet rozstrój lub stany zapalne jelit. Błonnik w formie suplementu diety może być stosowany samodzielnie (popijany sporą ilością płynów), dodawany do potraw na ciepło i na zimno, kanapek, a nawet deserów i lodów.

Nie poleca się błonnika w postaci suplementu:
- kobietom w ciąży i matkom karmiącym (choć zaraz po porodzie na rozruszanie jelit przyda się dodatkowa dawka włókna pokarmowego);
- osobom chorym na stany zapalne żołądka i jelit oraz cierpiącym na schorzenia trzustki i woreczka żółciowego;
- cierpiącym na choroby zakaźne oraz wrzody żołądka i dwunastnicy;
- malutkim dzieciom i osobom starszym z dolegliwościami jelitowymi.

Najzdrowiej stosować błonnik w postaci naturalnej, czyli zjadając owoce, warzywa, produkty z pełnego przemiału, ziarna i rośliny strączkowe. Dzienna racja błonnika wynosić powinna do 40 gramów. Kiedy wymaga tego konieczność (np. do intensywnego pobudzenia motoryki jelit lub w przypadku stosowania diety odchudzającej), warto sięgnąć po wysuszony błonnik pokarmowy lub preparat uzupełniający ilość tego składnika w diecie.

Czy Wasza dieta jest bogata w błonnik? Jak często jecie produkty zawierające go?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher