Jak głosi legenda, jednym z żołnierzy biorących udział w wojnie był syn producenta rumu pochodzącego z Kuby o nazwisko Bacardi. To właśnie stąd pochodzi nazwa tego znanego trunku.
Przeglądając odpowiedni książki doszukać można się wzmianki o Cuba Libre również w czasie panującej prohibicji, kiedy jak w przypadku innych drinków, za sprawą ich nie do końca oczywistego koloru, można było z powodzeniem, pod pretekstem wypicia Coca-Coli, w szklankach przemycić drink Cuba Libre o barwie bardzo zbliżonej do tego napoju.
Aby móc samodzielnie przygotować w domu tradycyjny już Cuba Libre
25 ml ciemnego rumu,
5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
120 ml Coca-Coli,
pomarańcza lub limonka,
cukier do dekoracji szklanki.
W pierwszej kolejności należy przygotować szklankę. W tym celu należy zanurzyć jej brzegi w soku z cytryny, a następnie obtoczyć je w cukrze. Limonkę trzeba pokroić na ćwiartki i włożyć każdą z nich do szklanki wcześniej lekko wyciskając. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu i kolejno wlewać 1 część rumu, 120 ml Coca-Coli, a na końcu odrobinę soku z cytryny. Całość należy delikatnie wymieszać, na brzegu szklanki, dla dekoracji, zawiesić plasterek limonki lub pomarańczy i sączyć, zdecydowanie odradza się picie tego drinka przez słomkę do drinków.
Znacie inny przepis na Cuba Libre? Podzielcie się nim w komentarzu.