Jak głosi legenda, jednym z żołnierzy biorących udział w wojnie był syn producenta rumu pochodzącego z Kuby o nazwisko Bacardi. To właśnie stąd pochodzi nazwa tego znanego trunku.

Przeglądając odpowiedni książki doszukać można się wzmianki o Cuba Libre również w czasie panującej prohibicji, kiedy jak w przypadku innych drinków, za sprawą ich nie do końca oczywistego koloru, można było z powodzeniem, pod pretekstem wypicia Coca-Coli, w szklankach przemycić drink Cuba Libre o barwie bardzo zbliżonej do tego napoju.

Aby móc samodzielnie przygotować w domu tradycyjny już Cuba Libre

25 ml ciemnego rumu,
5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
120 ml Coca-Coli,
pomarańcza lub limonka,
cukier do dekoracji szklanki.

W pierwszej kolejności należy przygotować szklankę. W tym celu należy zanurzyć jej brzegi w soku z cytryny, a następnie obtoczyć je w cukrze. Limonkę trzeba pokroić na ćwiartki i włożyć każdą z nich do szklanki wcześniej lekko wyciskając. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu i kolejno wlewać 1 część rumu, 120 ml Coca-Coli, a na końcu odrobinę soku z cytryny. Całość należy delikatnie wymieszać, na brzegu szklanki, dla dekoracji, zawiesić plasterek limonki lub pomarańczy i sączyć, zdecydowanie odradza się picie tego drinka przez słomkę do drinków.

Znacie inny przepis na Cuba Libre? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKurczak Tikka Masala – przepis!
Następny artykułCosmopolitan – drink

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here