Do wykonania pierwszego z nich potrzebny jest:
szampan
20 ml ginu Gordon’s Dry
20 ml niebieskiego Curacao
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
cukier biały
skórka z cytryny oraz kilka kostek lodu, które stanowią nieodzowny element każdego drinka
Tego drinka, podobnie jak większość tych, z dodatkiem szampana, należy podawać w wysokich i wąskich kieliszkach do szampana. Brzegi kieliszka należy delikatnie zanurzyć w soku z cytryny, a następnie obtoczyć w cukrze, co utworzy ładną i smaczną dekorację. Następnie do shakera należy wrzucić lód, wlać podane proporcje Curacao i ginu, a następnie dokładnie wstrząsnąć. Powstały w efekcie napój przelać wraz z kostkami lodu do lampki na szampana, dorzucić jeszcze kilka kostek i wolne miejsce w szklance uzupełnić szampanem. Doskonałym dodatkiem do drinka będzie sok wyciśnięty ze świeżej skórki cytrynowej.
Inny ciekawy drink z dodatkiem szampana wymaga przygotowania:
pół szklanki calvadosu
2 niedużych kwaśnych jabłek
2 łyżeczek soku z cytryny,
1 litra zimnego soku jabłkowego
butelki szampana
Nie muszę chyba dodawać, że kostki lodu są obowiązkowe.
W pierwszej kolejności należy przygotować jabłka. W tym celu należy dokładnie je wymyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić jeszcze drobniej, w niezbyt małą kostkę i włożyć do naczynia do ponczu lub innej szklanej misy, w której będziemy podawać drinka. Następnie jabłka należy polać połową szklanki calvadosu z dodatkiem soku z cytryny i odstawić, najlepiej do lodówki, na 2-3 godziny. Po tym czasie do misy należy wlać sok jabłkowy, szampana, zamieszać. W tym przypadku drinka podajemy w niskich, a szerokich szklankach, jak do ponczu.
Ostatni, ale zdecydowanie wart uwagi przepis na drinka z szampanem podaje, aby przygotować 100 ml szampana, 20 ml koniaku, 1 kostkę cukru, kilka kropel gorzkiej wódki, wisienkę koktajlową, skórkę z cytryny oraz kostki lodu.
Kostkę cukru należy nasączyć gorzką wódką i wrzucić na dno kieliszka lub szklanki, w której będziemy podawać drinka. Następnie do szklanki wrzucić lód, wlać koniak, wrzucić 1 wisienkę i resztę szklanki uzupełnić szampanem. Na sam koniec, do drinka można wycisnąć kilka kropli soku ze skórki cytrynowej, a samą skórkę dekoracyjne zawiesić na brzegu kieliszka lub szklanki.
Znacie inne przepisy na drinki z szampanem? Podzielcie się nimi.