Manhattan – przepis

Drinki    
ocena

Manhattan jest jednym z najłatwiejszych, ale i najświetniejszych drinków znanych barmanom. Skład drinka jest banalnie prosty.

Manhattan – przepis

sxc.hu

Składniki wystarczy wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego. Drink można ozdobić wisienką kandyzowaną, dla uroku. To wszystko.

Będzie potrzebne:

- 40 ml whisky, najlepiej kanadyjskiej (jest ona lżejsza, delikatniejsza w smaku niż inne),
- 20 ml czerwonego wermutu,
- kilka kropel angostury.

Bardziej złożona jest historia drinka. Istnieją dwie jej wersje. Pierwsza głosi, że drink powstał w 1846 roku, a więc byłby jednym z najstarszych znanych drinków. Druga podaje jako datę narodzin drinka 1874 rok. Drink miałby powstać dla uczczenia wyboru Samuela Tildena na gubernatora. Początkowo drink miał nieco inny skład. Dopiero w okresie prohibicji zamieniono wermut słodki na wermut wytrawny.

Wersja najpierw znana jako Dry Manhattan została rozpropagowana przez Franka Sinatrę, aż w końcu zastąpiła słodką wersję. W tej wersji Manhattan mocno trzyma się do dziś. W latach ’90 został wybrany drugim najpopularniejszym drinkiem w Stanach Zjednoczonych.

Drink tak znany musi mieć swoje odmiany. I tak – Rob Roy to wersja z szkocką whisky, zamiast kanadyjskiej. Port Manhattan zamiast wermutu zawiera wino porto. Soul Manhattan zawiera absynt zamiast wermutu. Cuban Manhattan – ciemny rum. Brandy Manhattan – brandy zamiast whisky. Na bazie Brandy Manhattan powstał Metropolitan, w którego składzie znajdują się brandy lub koniak, a proporcje są nieco inne.

Drink Manhattan, podobnie jak amerykańska wyspa, na stałe wpisał się do popkultury. Pił go Frank Sinatra, piły bohaterki serialu „Sex w wielkim mieście”, pił go nawet Bart Simpson. Przynajmniej raz w życiu należy Manhattanu spróbować.

Czy znacie inny przepis na tego drinka? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy