Kobiecym drinkiem z klasą jest Coco Chanel. Coco kojarzy się ze słynnym krótkim żakietem, Paryżem, perłami. Poza tym w smaku jest słodki i kremowy. Składa się z:

– 20 ml ginu,
– 20 ml likieru kawowego (nie musi to być Kahlua),
– 40 ml śmietanki.

Składniki można wlać na lód lub wymieszać w shakerze i dopiero potem przelać do szklanki. Drinka należy podawać w szklance typu old fashioned.

Bardzo słodkim drinkiem, zmysłowo podawanym w kieliszku do szampana, jest Francuski Pocałunek. Już nazwa sugeruje jak bardzo jest słodki i damski, a przy tym… mocny. French Kiss składa się z:

– 40 ml wódki,
– 40 ml likieru malinowego (uwaga, nie soku!),
– 20 ml likieru pomarańczowego.

Do ozdobienia tego drinka często używana jest malina, wiśnia lub bita śmietana. Aby zrobić drinka, należy po prostu wlać składniki do kieliszka, na jedną kostkę lodu.

Kolejnym kremowym drinkiem, trochę zaskakującym, jest drink o nazwie Brzoskwinie w śmietanie. Do ich zrobienia niezbędny jest shaker. Do shakera wlewamy:

– 30 ml likieru irish cream (np. Baileys),
– 30 ml wódki brzoskwiniowej,
– odrobinę śmietanki.

Składniki po wymieszaniu wlewamy do szklanki typu long. Można dodać trochę gazowanej wody mineralnej i lód.

Drinkiem shakerowanym jest również Aksamitny Pocałunek. Aby zrobić Velvet Kiss, należy wlać do shakera:

– 30 ml ginu,
– 15 ml likieru bananowego,
– 15 ml likieru ananasowego,
– 30 ml śmietanki.

Składniki shakerujemy z lodem, a następnie przelewamy do szklanki typu long. Velvet Kiss to drink słodki i kremowy, ale dość mocny.

Słodkie drinki są smaczne, ale pijąc je nie wolno zapominać, że bardzo często są mocne. Dużo łatwiej upić się słodkim, kremowym drinkiem niż tym wytrawnym i wyraźnie alkoholowym w smaku. Powyższe drinki nie są najpopularniejszymi słodkimi drinkami, ale celowo chciałam zaproponować coś mniej znanego, a równie interesującego.

Czy znacie inne przepisy na słodkie drinki? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDrinki z brandy – przepisy
Następny artykułDrinki z winem – przepisy

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here