Carving – co to jest, na czym polega?

Edukacja    
ocena

Carving to kulinarna sztuka ozdabiania stołu, która pochodzi w Tajlandii. Dekoracje, które przybierają różne kształty, rzeźbione są w owocach i warzywach. Za pomocą tych niezwykłych rzeźb można uatrakcyjnić każdy stół oraz bufet.

Carving – co to jest, na czym polega?

sxc.hu

- carving jest sztuką fantazyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach są kraje azjatyckie. Oprócz Tajlandii z tradycją tej sztuki można spotkać się także w kilku innych krajach, m. in. w Japonii;

- obecnie są to jedne z najbardziej popularnych szkoleń. Wydaje mi się, że na pewno powinny z nich korzystać osoby, które zawodowo zajmują się organizowaniem imprez, w szczególności kucharze. Posiadanie w swojej ofercie może stać się czynnikiem marketingowym o bardzo dużym znaczeniu dla powodzenia interesu;

- osoba zainteresowana nauką rzeźbienia w owocach powinna zacząć od kursu podstawowego. Podczas zajęć uczestnicy poznają historię tego sposobu dekorowania. Zapoznają się z regułami rzeźbienia w owocach i warzywach, narzędziami do carvingu oraz jego podziałem. Oprócz tego zdobywają wiedzę dotyczącą przechowywania tych nietypowych rzeźb. Poznają różne techniki dekorowania czy tworzenia kompozycji, W związku z tym, że jest to forma uatrakcyjniania stołu czy bufetu słuchacze dowiadują się, w jaki sposób wycenić tę usługę. Oczywiście, zajęcia prowadzone są w formie warsztatów pod okiem doświadczyć instruktorów. Kursanci najczęściej swoje pierwsze parce wykonują, wykorzystując, m. in. melony, arbuzy, rzodkiew białą, cebulę, pora, paprykę czy marchew. Wbrew pozorem carving nie wymaga specjalnych zdolności manualnych. Najważniejszą rzeczą jest nauczenie posługiwania się nożami do rzeźbienia, ćwiczeń i cierpliwości. Poza tym do wprawy dochodzi się metodą prób i błędów;

- ze względu na atrakcyjność tych warsztatów, która bezpośrednio wynika z popularności tego rodzaju ozdob, kursy nie należą do tanich. W tym przypadku należy się liczyć z dużym wydatkiem. Również zakup narzędzi potrzebnych do tego fantazyjnego rzeźbienia oznacza spore koszty. Są to różnego rodzaju nożyki (tajski, karbowane), foremki dłuta, obieraczki oraz temperówki do warzyw. Bez tych przedmiotów trudno sobie wyobrazić rzeźbienie w owocach i warzywach. Część z nich to narzędzia, które ułatwiają wykonanie tych niepowtarzalnych dzieł sztuki dekoratorskiej.

Czy chcielibyście nauczyć się carvingu? Co w tej technice podoba Wam się najbardziej? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =

Polecamy

E-learning - zalety, wady

E-learning - zalety, wady

Katarzyna Aleksandrzak

Case study - co to, na czym polega?

Case study - co to, na czym polega?

Katarzyna Aleksandrzak

Cel szkolenia BHP

Cel szkolenia BHP

Katarzyna Aleksandrzak