Autor
Inne porady tego autora
Mnemotechniki – słowa klucze
Mnemotechniki – rzymski pokój
W tym dziale
Nauka języków obcych dla dzieci
Wyższe uczelnie - lepsze są płatne czy bezpłatne?
Jak nauczyć dziecko czytać?
Jak nauczyć dziecko tabliczki mnożenia?
Świadczenia socjalne dla studentów
Nowatorskie metody prowadzenia zajęć - jak z nich korzystać?
Zaparzenie dobrej kawy to nie lada sztuka. Wymaga to posiadania wielu informacji, dotyczących gatunków ziarna czy sposobów działania ekspresu ciśnieniowych. Wszystkiego, co powinniśmy wiedzieć na temat przygotowywania tego aromatycznego trunku możemy dowiedzieć się, biorąc udział w warsztatach.
Organizatorzy szkoleń proponują dwa rodzaje warsztatów z tej tematyki. Każda z nich skierowana jest do innej grupy odbiorców. Pierwszą z nich są osoby, które lubią wypić filiżankę dobrej kawy w domu. Podczas zajęć prowadzonych metodą wykładową i warsztatową dowiedzą się, na czym polega sztuka sprzędzenia aromatycznego napoju. Zdobędą informacje, dotyczące gatunków i odmian kawy. Dużo czasu poświęca się na ich rozróżnianie. Zostaną zapoznani z techniką parzenia kawy oraz spieniania mleka. Zapoznają się z obsługą urządzeń, służących do zaparzania kawy (młynek, ekspres ciśnieniowy i kafetierka). Taki kurs trwa około 5-6 godzin i udział w nim jest płatny. W cenę wliczona jest opieka trenera, materiały szkoleniowe, poczęstunek i pamiątkowy dyplom lub certyfikatem.
Drugą grupą są osoby, które wiążą swoją przyszłość z zawodem baristy. W tym przypadku szkolenie jest dłuższe i słuchacz musi przyswoić dużo więcej wiedzy niż amator filiżanki kawy w domowym zaciszu. Poza tym jest zobowiązany do zaliczenia wszystkich przedmiotów oraz zdanie końcowego egzaminu. O posiadanych przez niego umiejętnościach świadczy certyfikat ukończenia kursu. Podczas zajęć słuchacze zapoznają się z zawodem i warsztatem pracy baristy, kulturą picia kawy, historią tego napoju, gatunkami, odmianami kawy i sposobu ich odróżniania. W trakcie praktycznych ćwiczeń poznają techniki przygotowania kawy oraz metody parzenia kawy. Dowiedzą się jak zrobić idealne espresso i spienić mleko. Sporo czasu poświęca się zagadnieniom: obsługi klientów, profesjonalnego użytkowania sprzętu i dbałości o niego.
Samodzielnym szkoleniem lub elementem wyżej wymienionych są warsztaty spieniania i dekorowania kawy. W ich trakcie słuchacze poznają techniki spieniania mleka. Natomiast podczas ćwiczeń uczą się zdobienia kawy, wykorzystując do tego celu sos i szpikulec. Oprócz tego mogą nauczyć się zdobienia tego napoju techniką latte art. Wszystkie zajęcia odbywają się pod okiem trenera i przy jego pomocy.
Czy byliście kiedyś na takim kursie? Czego się nauczyliście? Jakie były Wasze wrażenia? Dajcie znać w komentarzu.