Kurs baristy - czy warto?

Edukacja    
ocena

Zaparzenie dobrej kawy to nie lada sztuka. Wymaga to posiadania wielu informacji, dotyczących gatunków ziarna czy sposobów działania ekspresu ciśnieniowych. Wszystkiego, co powinniśmy wiedzieć na temat przygotowywania tego aromatycznego trunku możemy dowiedzieć się, biorąc udział w warsztatach.

Kurs baristy - czy warto?

sxc.hu

Organizatorzy szkoleń proponują dwa rodzaje warsztatów z tej tematyki. Każda z nich skierowana jest do innej grupy odbiorców. Pierwszą z nich są osoby, które lubią wypić filiżankę dobrej kawy w domu. Podczas zajęć prowadzonych metodą wykładową i warsztatową dowiedzą się, na czym polega sztuka sprzędzenia aromatycznego napoju. Zdobędą informacje, dotyczące gatunków i odmian kawy. Dużo czasu poświęca się na ich rozróżnianie. Zostaną zapoznani z techniką parzenia kawy oraz spieniania mleka. Zapoznają się z obsługą urządzeń, służących do zaparzania kawy (młynek, ekspres ciśnieniowy i kafetierka). Taki kurs trwa około 5-6 godzin i udział w nim jest płatny. W cenę wliczona jest opieka trenera, materiały szkoleniowe, poczęstunek i pamiątkowy dyplom lub certyfikatem.

Drugą grupą są osoby, które wiążą swoją przyszłość z zawodem baristy. W tym przypadku szkolenie jest dłuższe i słuchacz musi przyswoić dużo więcej wiedzy niż amator filiżanki kawy w domowym zaciszu. Poza tym jest zobowiązany do zaliczenia wszystkich przedmiotów oraz zdanie końcowego egzaminu. O posiadanych przez niego umiejętnościach świadczy certyfikat ukończenia kursu. Podczas zajęć słuchacze zapoznają się z zawodem i warsztatem pracy baristy, kulturą picia kawy, historią tego napoju, gatunkami, odmianami kawy i sposobu ich odróżniania. W trakcie praktycznych ćwiczeń poznają techniki przygotowania kawy oraz metody parzenia kawy. Dowiedzą się jak zrobić idealne espresso i spienić mleko. Sporo czasu poświęca się zagadnieniom: obsługi klientów, profesjonalnego użytkowania sprzętu i dbałości o niego.

UWAGA!

Samodzielnym szkoleniem lub elementem wyżej wymienionych są warsztaty spieniania i dekorowania kawy. W ich trakcie słuchacze poznają techniki spieniania mleka. Natomiast podczas ćwiczeń uczą się zdobienia kawy, wykorzystując do tego celu sos i szpikulec. Oprócz tego mogą nauczyć się zdobienia tego napoju techniką latte art. Wszystkie zajęcia odbywają się pod okiem trenera i przy jego pomocy.

Czy byliście kiedyś na takim kursie? Czego się nauczyliście? Jakie były Wasze wrażenia? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 4 =

Polecamy