Bazylia - właściwości, działanie, zastosowanie

Przyprawy    
ocena

Nazwa bazylii pochodzi z języka greckiego od słowa „basilikos” oznaczający „królewski”. Po oderwaniu kawałka listka i lekkim jego zgnieceniu unosi się zapach niesamowity w swej intensywności, ostrości i głębi. Zapach, którego trudno jest nie zapamiętać i trudno porównać z zapachem jakiejkolwiek innej rośliny.

Bazylia - właściwości, działanie, zastosowanie

photoxpress.com

Jakie właściwości pozwalają bazylii cieszyć się tak dobrą sławą, że nie sposób wyobrazić sobie bez niej dania z kuchni śródziemnomorskiej, takie jak sałatka z mozzarelli i pomidorów, spaghetti z pomidorowym sosem, sosu pesto, bruschetta itp.?

Bazylia składa się między innymi z olejku eterycznego - bazyliowego, nadającego jej właśnie ów balsamiczną, silną korzenno-kwiatową woń, garbników, soli mineralnych i witamin. Dzięki swym składnikom działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco. Stąd zalecenia stosowania leków sporządzonych z bazylii chociażby w przypadku bólu gardła.

Bazylia i preparaty, w składzie których się znajduje, mają działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, pobudzające trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Dlatego też można wspomagać nimi się przy wzdęciach, zaparciach i zaburzeniu trawienia, szczególnie w postaci naparu, do którego przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 łyżka świeżego lub suchego ziela bazylii
szklanka wody

Ziele zalać wrząca wodą, przykryć, odstawić na 15 minut. Pić 3-4 dziennie. Można także stosować go w postaci płukanek i okładów na rany, odleżyny, owrzodzenia czy ropnie.

Bazylia, dzięki swym antybakteryjnym właściwościom, ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych. W celu pozbycia się kataru, czy zmniejszenia dolegliwości w czasie zapalenia zatok, uszu czy gardła można sporządzić bazyliowy wywar z dodatkiem zwykłej soli kuchennej. Do jego sporządzenia będzie potrzebne:

2 łyżki bazylii
1 łyżka soli
1 szklanka wody

Zagotować wodę wraz z solą i zaparzyć nią bazylię. Przykryć, odstawić aż wystygnie. Używać do płukania gardła, przemywania uszu czy spryskiwania nosa.

W ostatnich latach wzmożono prace nad badaniem właściwości bazylii i okazało się, że ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do leków stosowanych przy zapaleniu stawów. Wcieranie olejków, maści, czy spirytusu z bazylią pozwala zmniejszyć ból nie tylko przy artretyzmie, ale także przy nerwobólach i kontuzjach sportowych.

Jeśli chcemy spożywać bazylię w innej formie niż tylko w postaci naparów i wywarów, można włączyć jej zielone liście do codziennego menu i sporządzać z niej takie potrawy jak pesto - sos do makaronu wykonany z oliwy, orzeszków piniowych, przypraw, czosnku i Parmezanu; bruschettę - opieczone kromki bagietki z oliwą, czosnkiem, drobno pokrojonymi pomidorami, oliwkami i grubo pokrojonymi liśćmi bazylii; sałatkę caprese - plastry pomidorów przełożone plastrami białego sera mozzarelli, polane oliwa z oliwek, posypane grubą solą i świeżą bazylią itp.

Stosowaliście kiedyś bazylię w celach leczniczych? W jakich dolegliwościach Wam pomogła?

OCENA
4.06
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =