Cynamon nie jest otrzymany z liści czy korzenia, lecz z kory drzewa cynamonowego, mocno już wyschniętej. Jego największa ilość znajduje się w Sri Lance, Indiach oraz Brazylii.

Mało kto wie, ze wyróżnia się jego dwie odmiany:

Cassia – jest najbardziej popularna w europejskich sklepach, jest ciemna i twarda
Cejlońska – droga, bardzo słodka w smaku i miękka w strukturze, ze względu na te właściwości ceniona przez kucharzy

Skład laseczki cynamonowej:

– zawiera ona 10 % substancji chemicznych zwanych flawonoidami, mające działanie przeciwnowotworowe
– 5 % stanowią substancje zapachowe
– 75 % stanowi olejek eteryczny zawierający aldehyd cynamonowy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz do produkcji perfum

Zalety cynamonu dla zdrowia:

1. Obniża cholesterol (wystarczy czubek małej łyżeczki, dodany do potraw).
2. Skuteczny przy leczeniu infekcji, wywołanych przez drożdże.
3. Mieszanka cynamonu i miodu łagodzi bóle stawów.
4. Zawiera błonnik, żelazo, wapń.
5. Jego spożycie poprawia koncentrację i pamięć.
6. Dodawany do kosmetyków, skutecznie wspomaga leczenie zmian trądzikowych, wygładza cerę i redukuje zmiany skórne po wypryskach.
7. Stosować go mogą diabetycy, o ile skonsultują to z lekarzem, gdyż wpływa korzystnie na syntezę glukozy w organizmie.
8. Cynamon uchodzi za afrodyzjak.

Wykorzystanie cynamonu w kuchni:

Cynamon dodajemy do różnych potraw takich jak:

– naleśniki
– kluski leniwe
– pierogi z serem
– desery m.in. szarlotki, do kawy, grzańca, kompotów

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChrapanie – informacje
Następny artykułSłodzik czy cukier – co wybrać?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here