Cynamon nie jest otrzymany z liści czy korzenia, lecz z kory drzewa cynamonowego, mocno już wyschniętej. Jego największa ilość znajduje się w Sri Lance, Indiach oraz Brazylii.
Mało kto wie, ze wyróżnia się jego dwie odmiany:
Cassia – jest najbardziej popularna w europejskich sklepach, jest ciemna i twarda
Cejlońska – droga, bardzo słodka w smaku i miękka w strukturze, ze względu na te właściwości ceniona przez kucharzy
Skład laseczki cynamonowej:
– zawiera ona 10 % substancji chemicznych zwanych flawonoidami, mające działanie przeciwnowotworowe
– 5 % stanowią substancje zapachowe
– 75 % stanowi olejek eteryczny zawierający aldehyd cynamonowy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz do produkcji perfum
Zalety cynamonu dla zdrowia:
1. Obniża cholesterol (wystarczy czubek małej łyżeczki, dodany do potraw).
2. Skuteczny przy leczeniu infekcji, wywołanych przez drożdże.
3. Mieszanka cynamonu i miodu łagodzi bóle stawów.
4. Zawiera błonnik, żelazo, wapń.
5. Jego spożycie poprawia koncentrację i pamięć.
6. Dodawany do kosmetyków, skutecznie wspomaga leczenie zmian trądzikowych, wygładza cerę i redukuje zmiany skórne po wypryskach.
7. Stosować go mogą diabetycy, o ile skonsultują to z lekarzem, gdyż wpływa korzystnie na syntezę glukozy w organizmie.
8. Cynamon uchodzi za afrodyzjak.
Wykorzystanie cynamonu w kuchni:
Cynamon dodajemy do różnych potraw takich jak:
– naleśniki
– kluski leniwe
– pierogi z serem
– desery m.in. szarlotki, do kawy, grzańca, kompotów
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?