Czy czosnek naprawdę ma taki dobry wpływ na nasze zdrowie? Tak, czosnek naprawdę pomaga utrzymać odporność i leczy w trakcie przeziębień. Najlepiej jeść go oczywiście nie tylko wtedy, gdy już jesteśmy chorzy, najlepiej jeść go cały rok jako dodatek do potraw, wtedy odporność naszego organizmu jest stale wzmacniana.

Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze. Zawiera węglowodany, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy (C, A, B1, B2, PP). Zawiera związki nazywane fitoncydami, które działają bakteriostatycznie. Jego działanie jest wyjątkowo silne. Poza leczeniem przeziębień jest polecany przy chorobach serca i problemach z cholesterolem – obniża jego poziom.

Czosnek normalizuje również ciśnienie krwi, obniża poziom glukozy – dlatego jest zalecany chorym na cukrzycę. Czyni krew bardziej płynną, zapobiega tworzeniu się skrzepów i zmniejsza ryzyko zawału. Czosnek przydatny jest też przy leczeniu wszelkich grzybic i pasożytów w przewodzie pokarmowym. W dodatku neutralizuje różnego typu wolne rodniki w organizmie człowieka.

U osób, które jedzą sporo czosnku, skóra staje się gładsza, bardziej elastyczna, zmarszczki ulegają spłyceniu, włosy się wzmacniają.

Dzięki swoim właściwościom, czosnek sprawia, że człowiek czuje się lepiej, młodziej wygląda i ma więcej witalności.

Lubicie czosnek? Do czego go wykorzystujecie?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto dyniowe – przepis
Następny artykułIle kosztuje remont mieszkania?

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here