Czym przyprawiać kurczaka?

Przyprawy    
ocena

Kurczak – mięso chyba najbardziej na świecie rozpoznane. Można je niezmiernie łatwo i szybko przygotować, dlatego cieszy się niesłabnącą popularnością. Kurczaka można podać na tysiąc sposobów i za każdym razem będzie smakował inaczej. Doprawienie kurczaka to temat rzeka.

Czym przyprawiać kurczaka?

photoxpress.com

Zależnie od tego, jaką część kurczaka przygotowujemy, dobieramy do niego przyprawy. Kolejnym kryterium jest dobór potrawy – czy ma to być „niedzielny obiad”, czyli pieczony kurczak – w całości lub nóżki – czy też raczej kotlet z piersi, potrawka czy może chińszczyzna?

Zawsze bazą do kurczaka jest sól i pieprz. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne, dla niektórych osób właściwie bez smaku. Sama do nich należę. O ile jestem w stanie przyznać, że nóżki lub skrzydełka jeszcze smak mają, to filety z piersi kurczaka są zupełnie pozbawione wyrazistości. I to na nich się skupię.

Zależnie od upodobań, filety możemy podać na wiele sposobów. Najprościej zrobimy kotlety, podobne do schabowych. Do nich wystarczy sól i pieprz. Możemy dodać także czosnek. Za smak w przypadku kotletów odpowiedzialna jest panierka. Kolejną propozycją podania to chińszczyzna. W tym wypadku do kurczaka dodamy sosu sojowego, imbiru, soli, pieprzu, przypraw chińskich, indyjskich. Możemy kurczaka podać delikatnie doprawionego albo przeciwnie – bardzo pikantnego. Można również podać kurczaka doprawionego w sposób słodko-kwaśny.

Mięso z kurczaka, dzięki swojej delikatności, jest „otwarte” na wszystkie przyprawy, nie ma właściwie żadnej, która by do niego zdecydowanie nie pasowała. Nawet kurczak jedynie z solą, pieprzem i ziołami nabiera charakteru. Ziół jednak należy dodać sporo.

Robiąc kurczaka, należy pamiętać, by nie żałować przypraw. Coś w potrawie musi być wyraźne, jeśli nie jest to mięso. W innym wypadku potrawa okaże się mdła, a mdłej kuchni nie lubi chyba nikt. Kurczaka warto wcześniej zamarynować, niezależnie od tego, co potem z nim zrobimy. W marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej 12 godzin. Sprawi to, że przyprawy nie znajdą się tylko „na wierzchu”, lecz „przegryzą się” z mięsem.

OCENA
2.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =