Przyprawy Czym przyprawić rybę?

Czym przyprawić rybę?

-

Do ryb świetnie pasują bazylia i tymianek. Tymianek jest bardzo intensywny, dodatkowo idealnie komponuje się z banalną pietruszką. Bazylia natomiast pasuje do delikatnych ryb. Idąc tym tropem, do bazylii dobry będzie silny dodatek, np. rozmaryn. Rozmaryn wzmocni smak ryby. Pietruszka, o której wspomniałam również, najlepiej natomiast spełni swoją rolę, jeśli rybę upieczemy na grillu.

Do ryb pieczonych lub gotowanych dobrym dodatkiem będzie mało popularny jałowiec, a wraz z nim już bardziej rozpowszechnione czosnek i listek laurowy. Do gotowanie można dodać również gorczycę, która zaostrza smak. Jednak gorczyca jest już tak mocno charakterystyczna, że trzeba ją lubić i wybrać w pełni świadomie. Podobnie jest z fenkułem, który jest jakby anyżowy. Dobrze zestawia się z rybami, jednak nie każdy polubi ten posmak.

Z korzennych przypraw do ryb polecam imbir, często jest on składnikiem gotowego zestawu przypraw do ryb.

Dla lubiących rześkie potrawy polecam do ryb dodanie listków mięty. Mięta dodana do ryby musi iść w parze z cytryną. Potrawa będzie wtedy świeża i lekka.

Z przypraw bardziej typowych – zawsze do ryby warto podać cytrynę, nie tylko w parze z miętą. Oczywiście rybę należy koniecznie posolić i obsypać pieprzem. Osobiście do ryb polecam biały, delikatny pieprz lub niewiele mocniejszy pieprz ziołowy. Zwykły czarny jest nieco za mocny. Biały lub ziołowy pieprz najlepiej mielić od razu przed użyciem, gdyż delikatny smak jest bardzo ulotny, łatwo wietrzeje. Jeśli chodzi o sól, do ryb polecam sól morską.

Obok cytryn często dodaję do ryb oliwki.

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Użyczenie nieruchomości rodzinie a podatek

Dzięki zmianom wprowadzonym w 2009 r. osoba użyczająca komuś bezpłatnie swoją nieruchomość lub jej część nie płaci podatku dochodowego od osób fizycznych. Natomiast gdy użyczenia dokonują członkowie najbliższej rodziny, to z podatku zwolniony jest także przedsiębiorca biorący lokal w użyczenie.

Szkolenia EFS – co to, jak aplikować?

Szkolenia EFS są obecnie bardzo popularne i stanowią świetne źródło możliwości podnoszenia swoich kwalifikacji, przy niewielkim lub zerowym nakładzie finansowym. Działania Europejskiego Funduszu Społecznego mają na celu poszerzenie dostępu do wiedzy i umożliwienie korzystania z różnorodnej edukacji wszystkim tym, którzy mają taką potrzebę. Udział Unii w finansowaniu szkoleń zmierza do wyrównania szans mieszkańców regionów gorzej prosperujących od pozostałych, osób bezrobotnych i nieaktywnych zawodowo i niepełnosprawnych. Jednocześnie odpowiada na wymagania dynamicznie zmieniającego się rynku pracy i wymagań kierowanych wobec osób już zatrudnionych w kontekście uzupełniania lub zmiany swoich kwalifikacji.

Zobacz też

Delegacja zagraniczna – zasady

Zasady wysyłania pracownika w delegację zagraniczną uzależnione są w dużej mierze od treści umowy zawartej z pracodawcą. Nie ma wielu ogólnych zasad dotyczących wysyłania pracownika za granicę do pracy w formie delegacji. Polecenie pracodawcy odnośnie wyjazdu należy traktować w kategoriach polecenia służbowego.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: