W przeciwieństwie do innych produktów z soi, sos jest pozbawiony izoflawonów. Prawdziwy sos sojowy jest fermentowany za pomocą koji, grzybów stosowanych również przy produkcji zupy miso. Mają one właściwości prebiotyczne. W procesie fermentacji biorą też inne mikroorganizmy.
Większość sosów sojowych zawiera niewielkie ilości alkoholu, który działa jak delikatny konserwant. Należy jednak pamiętać, aby przechowywać sos w lodówce. Oprócz niskich temperatur ważne jest, by nie miało doń dostępu światło – dlatego też sos sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła.
Chiński sos sojowy
Istnieje wiele odmian sosu sojowego – każdy z nich ma brunatną barwę i jest słony. Tymczasem jednak sos chiński i japoński znacząco się różnią. Chiński składa się głównie z soi, a dodatek innych zbóż jest nieznaczny. Jedną z jego odmian jest sos grzybowy, który zawiera grzyby o uroczej nazwie pochwiak wielkopochwowy. Jest to ciemna odmiana sosu sojowego i ma bardzo przyjemny i głęboki smak.
Japoński sos sojowy
W przeciwieństwie do sosu chińskiego, głównym składnikiem chińskiego jest pszenica, co powoduje, że jego smak jest znacznie słodszy. Jedną z japońskich odmian jest tamari – ciemny i gęsty, o wyjątkowo mocnym smaku. Tamari występuje zarówno w wersji pszennej, jak i bezpszennej i nawet po zagotowaniu zachowuje swój ciekawy smak.
Jasny sos sojowy
Jasny sos sojowy nie ma nic wspólnego z sosem sojowym light (którego cechą jest obniżona ilość sodu). Jest to sos japoński, a stosuje się go wszędzie tam, gdzie brunatna barwa sosu ciemnego mogłaby zepsuć wygląd całego dania. Jako że jest delikatniejszy w smaku, lepiej nadaje się do przyprawiania potraw typu owoce morza.
Ciemny sos sojowy
Ciemny sos sojowy jest bogatszy w smaku, gęsty i ostry. Barwą przypomina czekoladę i jest nieco mniej słony od jasnego. Stosowany jest w kuchni wszystkich krajów azjatyckich.
Uwaga!
Sos sojowy w swych najróżniejszych odmianach to fantastyczna przyprawa, która potrafi dodać smaku i wyrazistości najprzeróżniejszym potrawom.
Macie inne pomysły na wykorzystanie sosu sojowego?