Przyprawy Do czego sos sojowy? Zastosowanie

Do czego sos sojowy? Zastosowanie

-

W przeciwieństwie do innych produktów z soi, sos jest pozbawiony izoflawonów. Prawdziwy sos sojowy jest fermentowany za pomocą koji, grzybów stosowanych również przy produkcji zupy miso. Mają one właściwości prebiotyczne. W procesie fermentacji biorą też inne mikroorganizmy.

Większość sosów sojowych zawiera niewielkie ilości alkoholu, który działa jak delikatny konserwant. Należy jednak pamiętać, aby przechowywać sos w lodówce. Oprócz niskich temperatur ważne jest, by nie miało doń dostępu światło – dlatego też sos sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła.

Chiński sos sojowy

Istnieje wiele odmian sosu sojowego – każdy z nich ma brunatną barwę i jest słony. Tymczasem jednak sos chiński i japoński znacząco się różnią. Chiński składa się głównie z soi, a dodatek innych zbóż jest nieznaczny. Jedną z jego odmian jest sos grzybowy, który zawiera grzyby o uroczej nazwie pochwiak wielkopochwowy. Jest to ciemna odmiana sosu sojowego i ma bardzo przyjemny i głęboki smak.

Japoński sos sojowy

W przeciwieństwie do sosu chińskiego, głównym składnikiem chińskiego jest pszenica, co powoduje, że jego smak jest znacznie słodszy. Jedną z japońskich odmian jest tamari – ciemny i gęsty, o wyjątkowo mocnym smaku. Tamari występuje zarówno w wersji pszennej, jak i bezpszennej i nawet po zagotowaniu zachowuje swój ciekawy smak.

Jasny sos sojowy

Jasny sos sojowy nie ma nic wspólnego z sosem sojowym light (którego cechą jest obniżona ilość sodu). Jest to sos japoński, a stosuje się go wszędzie tam, gdzie brunatna barwa sosu ciemnego mogłaby zepsuć wygląd całego dania. Jako że jest delikatniejszy w smaku, lepiej nadaje się do przyprawiania potraw typu owoce morza.

Ciemny sos sojowy

Ciemny sos sojowy jest bogatszy w smaku, gęsty i ostry. Barwą przypomina czekoladę i jest nieco mniej słony od jasnego. Stosowany jest w kuchni wszystkich krajów azjatyckich.

Uwaga!

Sos sojowy w swych najróżniejszych odmianach to fantastyczna przyprawa, która potrafi dodać smaku i wyrazistości najprzeróżniejszym potrawom.

Macie inne pomysły na wykorzystanie sosu sojowego?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Plamy na dywanie – jak usunąć?

Czyszczenie dywanu nie jest najprostszą z czynności domowych. Samo odkurzanie nie wystarczy, aby dokładnie pozbyć się zabrudzeń. Z kolei pranie na mokro może spowodować, iż szampon zostanie we włóknach dywanu. W efekcie tego wykładzina będzie bardziej przyciągać brud.

Napoleonki – przepis

Napoleonka to słodkie ciastko, które od lat toczy wojnę o popularność i uznanie z, tak słynną w Polsce, kremówką. I niepotrzebnie, ponieważ oba wypieki są przepyszne, wykonuje się je w podobny sposób, a jednak jedni wolą kremówki, inni zaś są zdecydowanymi fanami napoleonek. Poniżej prezentuję przepisy na samodzielne wykonanie napoleonki. Jeden z nich jest bardziej tradycyjny i nieco bardzo pracochłonny, natomiast drugi – bardzo szybki, pozwala na zrobienie ciasta bardzo zbliżonego do napoleonek, ale bez pieczenia.

Zobacz też

Bezpieczeństwo obligacji skarbowych

Obligacje skarbowe to jeden z najbardziej bezpiecznych i pozbawionych ryzyka sposób inwestycji. Pozwala na łatwe powiększanie zgromadzonego kapitału. W Polsce występują obligacje skarbowe: dwuletnie, trzyletnie, czteroletnie oraz dziesięcioletnie. Znane są jako najbezpieczniejsze instrumenty finansowe, jednak czy na pewno nie można na nich stracić?

Meble ogrodowe nie tylko do ogrodu

Przyjemność płynąca ze spożywania posiłków na świeżym powietrzu jest oczywista. Ożywcze śniadania w promieniach wschodzącego słońca dodają animuszu i...

Co trzeba wiedzieć przed wyjazdem do Maroka?

Maroko to popularny cel turystycznych wyjazdów. Północno-zachodnia część Afryki zachwyca orientalnym klimatem, błękitnymi falami Oceanu Atlantyckiego oraz pustynnymi terenami...

Może Cię zainteresuje: