Przyprawy Fasolka po bretońsku - przyprawy

Fasolka po bretońsku – przyprawy

-

Do standardowych przypraw, jakie zawsze użyjemy do fasolki, należą: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Poza tymi bazowymi przyprawami, każdy właściwie inaczej doprawi fasolkę. Dla jednych fasolka musi być w kolorze czerwona, dodadzą więc kilka łyżek przecieru pomidorowego. Czerwona w kolorze często oznacza pikantną w smaku, a zatem – wszelkie papryki, słodka, ostra, chilli, pieprz kajeński są na miejscu. Można do fasolki dodać cukier. Popularnością cieszy się dodawanie kminku, zwłaszcza w Małopolsce, gdzie kminek jest szczególnie lubiany.

Dobrym pomysłem jest dodanie do fasolki ziół, które komponują się z każdą przyprawą. A zatem możemy dodać oregano, rozmarynu, jałowca, lubczyku, estragonu, mieszanki ziół prowansalskich, tymianku. Doskonale pasuje czosnek. I to w zasadzie wystarczy.

Z fasolką jest tak jak z wieloma tradycyjnymi potrawami naszej typowej polskiej kuchni – nie ma sensu ich przeprawiać, przedobrzać. Fasolkę lubimy wszyscy w jej tradycyjnej, zwyczajnej formie, a jeśli ktoś jej nie lubi, to dosypanie większej ilości bardziej oryginalnych przypraw na nic się nie zda.

Czasami tradycja wygrywa z nowinkami, z chęcią eksperymentowania. Tak jest w przypadku tradycyjnych potraw. W końcu żadne nowe przyprawy nie zastąpią tych, które dodawała nasza mama, a żadna nowa wersja fasolki nie pobije tej sentymentalnej, smakującej jak w domu.

Często jecie fasolkę? Czym ją przyprawiacie?

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jakiej muzyki słuchać w czasie ciąży?

Naukowcy uzgodnili, że płód słyszy dźwięki dobiegające z otoczenia już w szóstym miesiącu życia. Już wtedy kształtują się w nim określone preferencje – pewne utwory będą działały na niego uspokajająco, na inne natomiast będzie reagował nerwowo i może na przykład zacząć kopać.

Jak można zarazić się gronkowcem?

Gronkowiec jest wśród bakterii, z którymi człowiek styka się przez całe życie, tym najczęściej występującym, najbardziej rozpowszechnionym i istniejącym niemal wszędzie drobnoustrojem. W przypadku osłabienia odporności organizmu atakuje go najczęściej. Według szacunków nawet 50% ludzi na całym świecie w pewnym okresie swojego życia jest nosicielem gronkowca. Wynika to z faktu, że jest on bakterią bardzo powszechnie występującą w środowisku otaczającym człowieka.

Zobacz też

Przyprawy do ryby na parze

Ryby na parze to delikatne danie, odpowiednie na każdy, nawet najwrażliwszy, żołądek. Jednak ponieważ nie mają panierki ani kontaktu z tłuszczem, niektórym mogą zdawać się mdłe. Dlatego, gdy chcesz przygotować rybę w ten sposób, śmiało stosuj przyprawy i nie oszczędzaj na ziołach.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: