Garam masala - przepis

Przyprawy    
ocena
Jedną z podstawowych przypraw w kuchni indyjskiej jest garam masala. Stosowana była od tysięcy lat, a okoliczne narody przejęły ją i zmodyfikowały. Dlatego też w najróżniejszych odmianach pojawia się w wielu kuchniach południowej Azji.

Garam masala - przepis

sxc.hu

W celu przygotowania garam masali należy jej składniki uprażyć w piecu. Smak masali fabrycznej zwykle nie jest tak wyrazisty, jak domowej, dlatego warto jest przygotować ją samemu. Taka świeżo zmielona i uprażona masala może być, bez pogorszenia jej właściwości, przechowywana w szczelnym opakowaniu nawet do pół roku.

Garam masala dodawana jest zwykle tuż przed końcem gotowania, co pozwala na lepsze wydobycie jej smaku, aromatu i pikantności.

Gotowa garam masala dostępna jest w sklepach – jednak kucharze twierdzą, że najsmaczniejsza jest świeżo prażona. Poniżej znajdziesz dwa przepisy – łatwiejszy i bardziej zaawansowany, a zarazem i prawdziwy.

Przepis podstawowy:

2 łyżki czarnego pieprzu

1 łyżka goździków

2 łyżki cynamonu

3 łyżki brązowego kardamonu

1 łyżka nasion kminu

1 łyżka dokładnie pokruszonych liści laurowych (możesz też je zmielić lub utłuc w moździerzu)

pół łyżeczki nasion kolendry

Wykonanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki i upraż je przez 4-5 minut w temperaturze ok. 100 stopni celsjusza. Następnie dokładnie je przesiej, by uniknąć grubszych kawałków, które mogłyby utrudnić stosowanie tej przyprawy i jej jedzenie. Po przygotowaniu zamknij garam masalę do szczelnego pojemnika i przechowuj nawet do dwóch tygodni.

Przepis zaawansowany, oryginalny:

Będzie potrzebne:
1 łyżka nasion kardamonu,
2 laski cynamonu,
1 łyżeczka czarnego kminu (shahjeera),
1 łyżeczka goździków,
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego,
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka kminu,
pół łyżeczki nasion kolendry,
pół łyżeczki mielonego muszkatu,
1 gwiazdka anyżu,
1 liść laurowy.
UWAGA!
Przechowuj je w zamkniętym szczelnie słoiczku – a zachowają świeżość nawet do pół roku.

Na patelni z grubym dnem, postawionej na wolnym ogniu, upraż przez około dwie minuty wymienione wyżej przyprawy, a następnie dokładnie zmiel je w młynku, na przykład do kawy.

Do czego używacie garam masali?

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =