Przyprawy Garam masala - przepis

Garam masala – przepis

-

W celu przygotowania garam masali należy jej składniki uprażyć w piecu. Smak masali fabrycznej zwykle nie jest tak wyrazisty, jak domowej, dlatego warto jest przygotować ją samemu. Taka świeżo zmielona i uprażona masala może być, bez pogorszenia jej właściwości, przechowywana w szczelnym opakowaniu nawet do pół roku.

Garam masala dodawana jest zwykle tuż przed końcem gotowania, co pozwala na lepsze wydobycie jej smaku, aromatu i pikantności.

Gotowa garam masala dostępna jest w sklepach – jednak kucharze twierdzą, że najsmaczniejsza jest świeżo prażona. Poniżej znajdziesz dwa przepisy – łatwiejszy i bardziej zaawansowany, a zarazem i prawdziwy.

Przepis podstawowy:

2 łyżki czarnego pieprzu

1 łyżka goździków

2 łyżki cynamonu

3 łyżki brązowego kardamonu

1 łyżka nasion kminu

1 łyżka dokładnie pokruszonych liści laurowych (możesz też je zmielić lub utłuc w moździerzu)

pół łyżeczki nasion kolendry

Wykonanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki i upraż je przez 4-5 minut w temperaturze ok. 100 stopni celsjusza. Następnie dokładnie je przesiej, by uniknąć grubszych kawałków, które mogłyby utrudnić stosowanie tej przyprawy i jej jedzenie. Po przygotowaniu zamknij garam masalę do szczelnego pojemnika i przechowuj nawet do dwóch tygodni.

Przepis zaawansowany, oryginalny:

1 łyżka nasion kardamonu, 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka czarnego kminu (shahjeera), 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kminu, pół łyżeczki nasion kolendry, pół łyżeczki mielonego muszkatu, 1 gwiazdka anyżu, 1 liść laurowy.

Uwaga!

Przechowuj je w zamkniętym szczelnie słoiczku – a zachowają świeżość nawet do pół roku.

Na patelni z grubym dnem, postawionej na wolnym ogniu, upraż przez około dwie minuty wymienione wyżej przyprawy, a następnie dokładnie zmiel je w młynku, na przykład do kawy.

Do czego używacie garam masali?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Gdzie można jechać bez paszportu?

Wejście Polski do Unii Europejskiej stało się istotne nie tylko ze względów politycznych i gospodarczych, lecz także z uwagi na ułatwienie obywatelom Wspólnoty podróżowania. W dzisiejszych czasach mamy możliwość nie tylko korzystać z coraz tańszych biletów lotniczych, lecz także dotrzeć do nawet najbardziej oddalonych od Polski zakątków globu. Co ważne, do wielu krajów podróżować możemy bez konieczności posiadania paszportu. Szereg umów międzynarodowych gwarantuje nam sposobność do przekraczania granic za okazaniem dowodu osobistego – poniżej zamieszczamy informacje, których krajów dotyczy to ułatwienie.

Kiedy wziąć kredyt konsolidacyjny?

Kredyt konsolidacyjny jest produktem, który ma celu skompensowanie wszystkich rat kredytobiorcy do jednej mniejszej. Nie zawsze klienci pamiętają, że kredyt ten jest przeznaczony dla osób, które jeszcze nie popadły w duże kłopoty finansowe, a jedynie dla tych zapobiegliwych.

Zobacz też

Siemię lniane – właściwości, działanie, zastosowanie

Siemię lniane znamy bardo dobrze, prawda? Często spotkać je można w pieczywie, jeszcze częściej na półkach sklepowych czy zielarskich, tych ze zdrową żywnością. Jednak czy wiemy dokładnie, na co wpływa i w czym pomaga naszemu organizmowi? Jeśli nie, zapraszam do lektury!

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: