Goździki - przyprawa, właściwości, do czego?

Przyprawy    
ocena
Goździki to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przypraw na świecie, co nie dziwi, jeśli weźmie się pod uwagę ich aromat. Pochodzą z Indonezji i są uprawiane tam właśnie, ale i w wielu innych krajach. Goździki przypominają gwoździki, ale w istocie to suszone pączki kwiatowe. Ponieważ są twarde i mają odpowiedni kształt, świetnie nadają się do wbijania w mięsa czy owoce. Jednak nie jest to jedyne zastosowanie goździków.

Goździki - przyprawa, właściwości, do czego?

sxc.hu

We Francji do rosołu daje się cebulę nabitą goździkami, w Anglii czy w Polsce goździki służą do doprawiania dań zawierających jabłka, na przykład od kompotu - zaś w Indiach zmielone goździki dodaje się do garam masali.

Goździki można więc wykorzystywać w całości lub w postaci mielonej. Można je stosować do dań z drobiu lub mięsa, bardzo ważne są też w przepisach na przyrządzanie dyni czy na grzańca. Ciekawe efekty możesz uzyskać, dodając nieco mielonych goździków do niektórych zapiekanek, zwłaszcza zawierających jabłka.

Goździki to także znaczący składnik mieszanek przyprawowych, stosowanych w kuchniach świata. Nawet słynne chińskie pięć smaków ma w sobie właśnie goździki. Inne przykłady to curry, wspomniana garam masala, ras el hanout czy sos Worcestershire.

Przyprawa ta jest niezwykle rozpowszechniona w Indiach, gdzie niemal każde danie przygotowywane jest z jej wykorzystaniem. Zaskakiwać może na przykład dodawanie mielonych goździków do herbaty.

Ponieważ goździki mają bardzo intensywny smak i aromat, pamiętaj o oszczędnym ich dozowaniu.

Jakiej potrawy lub napoju nie wyobrażacie sobie bez goździków?

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =