We Francji do rosołu daje się cebulę nabitą goździkami, w Anglii czy w Polsce goździki służą do doprawiania dań zawierających jabłka, na przykład od kompotu – zaś w Indiach zmielone goździki dodaje się do garam masali.
Goździki można więc wykorzystywać w całości lub w postaci mielonej. Można je stosować do dań z drobiu lub mięsa, bardzo ważne są też w przepisach na przyrządzanie dyni czy na grzańca. Ciekawe efekty możesz uzyskać, dodając nieco mielonych goździków do niektórych zapiekanek, zwłaszcza zawierających jabłka.
Goździki to także znaczący składnik mieszanek przyprawowych, stosowanych w kuchniach świata. Nawet słynne chińskie pięć smaków ma w sobie właśnie goździki. Inne przykłady to curry, wspomniana garam masala, ras el hanout czy sos Worcestershire.
Przyprawa ta jest niezwykle rozpowszechniona w Indiach, gdzie niemal każde danie przygotowywane jest z jej wykorzystaniem. Zaskakiwać może na przykład dodawanie mielonych goździków do herbaty.
Ponieważ goździki mają bardzo intensywny smak i aromat, pamiętaj o oszczędnym ich dozowaniu.
Jakiej potrawy lub napoju nie wyobrażacie sobie bez goździków?