Imbir - właściwości, działanie, zastosowanie

Przyprawy    
ocena

Imbir ma ostry, nieco cytrynowy, korzenny i jednocześnie pikantny smak. Ze względu na swoje właściwości lecznicze i smakowe wykorzystywany jest od tysiącleci jako lek w medycynie naturalnej oraz jako przyprawa w potrawach azjatyckiej kuchni.

Imbir - właściwości, działanie, zastosowanie

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Dzięki swym składnikom, m. in. olejkom eterycznym, żywicom i substancjom chemicznym imbir znalazł zastosowanie w takich schorzeniach jak:

- przeziębienie i osłabienie organizmu spowodowane spadkiem odporności – zalecane jest wtedy picie gorącej herbaty z kawałkami imbiru, którego działanie można wzmocnić, dodając suszoną czarną porzeczkę, owoce głogu i aronii i słodząc miodem,
- reumatyzm – wspomaga się jego leczenie za pomocą preparatów zawierających wyciąg z kłącza imbiru
- brak apetytu – dzięki pobudzaniu wydzielania śliny i soku żołądkowego imbir wzmaga łaknienie,
- nadwaga – wskazane jest picie herbatek ziołowych poprawiających metabolizm i przyspieszających wchłanianie odpowiednich składników odżywczych, imbir jest wtedy jednym z komponentów takich napojów, zawierających także kwiaty rumianku, płatki róży, korzeń lukrecji, werbenę cytrynową, czy coraz bardziej popularną yerba matę,
- problemy z krążeniem – w tym przypadku wskazane jest nacieranie się balsamem, zawierającym wyciąg z imbiru, który działa rozgrzewająco i relaksująco, a obecna w balsamie alantoina i d-pantenol wygładzają skórę i czynią ją delikatniejszą, łagodząc powstałe podrażnienia,
- obniżone libido – traktowanie imbiru jako afrodyzjaku można zauważyć już w najstarszych opisach wykorzystania tej rośliny, obecnie w tym samym celu zaleca się łączenie jej z pięknym zapachem cynamonu i goździków, korzeniem lubczyku, kwiatem hibiskusa i owocem czarnej porzeczki lub dzikiej róży, aromat uwalniany w czasie parzenia takiej herbaty pobudza zmysły, relaksuje, uwalnia pragnienia i wzmacnia pożądanie,
- złe samopoczucie, obniżony nastrój, zniechęcenie i poczucie zmęczenia – w takim przypadku warto zaparzyć ziołową herbatę,  której obok imbiru znajdą się: owoc głogu, liść melisy i pokrzywy, owoc guarany, korzeń żeń-szenia, liść rozmarynu i korzeń lubczyku. 

Kapsułki imbiru poleca się także osobom mającym problemy z chorobą lokomocyjną, podobnie jak tabletki do ssania z jego zawartością, czy łatwiejsze do przyjęcia dla dzieci – imbirowe cukierki. Jego przyjmowanie na pół godziny przed podróżą oraz w trakcie jazdy powstrzymuje nudności, wymioty i zawroty głowy. W przeciwieństwie do chemicznych leków nie działa usypiająco i otępiająco.

W staropolskiej kuchni imbir, obok szafranu, ziela angielskiego i pieprzu, był stosowany do deserów, likierów, kompotów, a później także do mięs, sosów i zup. Obecnie wiedza na temat jego zastosowania zwiększa się wraz z rozpowszechnieniem przepisów pochodzących z azjatyckiej kuchni, w której obok czosnku i papryczki chili stanowi często pierwszy etap przygotowania dań z   warzywami, mięsem i rybą.  

Choć do gorącej herbaty potrzebny jest tylko mały kawałek imbiru, trzeba kupić całą jedną bulwę. Po odkrojeniu potrzebnej części resztę można zawinąć w papierową chusteczkę i odłożyć do lodówki. W ten sposób da się go przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Używacie imbiru? Do czego go stosujecie?

OCENA
4.09
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =