Jest kilka zasad dotyczących przygotowania ziół:
1. Mieszanki ziołowe należy wykorzystywać w leczeniu prawdziwych schorzeń – nigdy
profilaktycznie.
2. Nie wolno słodzić ziół, gdyż to osłabia ich właściwości lecznicze.
3. Zawsze mieszaki ziołowe spożywamy zaparzone na świeżo.
4. Kupuj zioła w sprawdzonych sklepach zielarskich, gdzie możesz poradzić się w kwestii ich działania. Nigdy nie kupuj ich na bazarach od nieznanych osób i tych niewiadomego pochodzenia.
5. Mieszanki przygotowuj tylko w garnkach emaliowanych lub naczyniach szklanych, aluminium i miedź może wejść w niepożądaną reakcję z ziołami.
6. Mieszaki ziołowe pijemy rano i wieczorem, zawsze po posiłku.
Jak zaparzyć mieszankę ziołową?
Ich przygotowanie jest proste, wystarczy zalać kilka łyżek ziół gorąca wodą i zostawić na pół godziny, aby napar się zaparzył. Potem wystarczy go odcedzić przez sitko i pić. Jeśli chcemy pić go za kilka godzin (nie dłużej niż dziesięć) to można przelać go do słoiczka i wstawić do lodówki, potem dolać wrzątku i wypić.
Przykładowe mieszanki ziołowe (ich przygotowanie jest takie samo – zalewamy wodą dwie łyżki ziół, gotujemy przez kwadrans i pijemy gotowy wywar0.
Mieszanka odkażająca, idealna do płukania gardła:
– szałwia
– kwiat dzikiej róży
– anyż
Mieszanka przyspieszająca przemianę materii:
– krwawnik
– dziurawiec
– pokrzywa
– skrzyp
Mieszanka przyspieszająca pracę nerek:
– jałowiec
– pietruszka
– pokrzywa
Mieszanka przyspieszająca perystaltykę jelit:
– rumianek
– liście orzechu włoskiego
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?