Przyprawy Jak mieszać mieszanki ziołowe?

Jak mieszać mieszanki ziołowe?

-

Jest kilka zasad dotyczących przygotowania ziół:

1. Mieszanki ziołowe należy wykorzystywać w leczeniu prawdziwych schorzeń – nigdy
profilaktycznie.
2. Nie wolno słodzić ziół, gdyż to osłabia ich właściwości lecznicze.
3. Zawsze mieszaki ziołowe spożywamy zaparzone na świeżo.
4. Kupuj zioła w sprawdzonych sklepach zielarskich, gdzie możesz poradzić się w kwestii ich działania. Nigdy nie kupuj ich na bazarach od nieznanych osób i tych niewiadomego pochodzenia.
5. Mieszanki przygotowuj tylko w garnkach emaliowanych lub naczyniach szklanych, aluminium i miedź może wejść w niepożądaną reakcję z ziołami.
6. Mieszaki ziołowe pijemy rano i wieczorem, zawsze po posiłku.

Jak zaparzyć mieszankę ziołową?

Ich przygotowanie jest proste, wystarczy zalać kilka łyżek ziół gorąca wodą i zostawić na pół godziny, aby napar się zaparzył. Potem wystarczy go odcedzić przez sitko i pić. Jeśli chcemy pić go za kilka godzin (nie dłużej niż dziesięć) to można przelać go do słoiczka i wstawić do lodówki, potem dolać wrzątku i wypić.

Przykładowe mieszanki ziołowe (ich przygotowanie jest takie samo – zalewamy wodą dwie łyżki ziół, gotujemy przez kwadrans i pijemy gotowy wywar0.

Mieszanka odkażająca, idealna do płukania gardła:

– szałwia
– kwiat dzikiej róży
– anyż

Mieszanka przyspieszająca przemianę materii:

– krwawnik
– dziurawiec
– pokrzywa
– skrzyp

Mieszanka przyspieszająca pracę nerek:

– jałowiec
– pietruszka
– pokrzywa

Mieszanka przyspieszająca perystaltykę jelit:

– rumianek
– liście orzechu włoskiego

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

Poprzedni artykułĆwiczenia przy biurku
Następny artykułJak pobudzić laktację?
Joanna Rayzacher

Joanna Rayzacher - skończyła studia socjologiczne i dziennikarskie. Pracowała w portalach zajmujących się tematyką kobiecą, związaną z pielęgnacją ciała i wizażem (m.in.: kobiety.pl), czasopismach (m.in.: "Moda&Styl", "Dzieciaki") oraz w radiu. Od 2009 roku współpracuje z magazynem "Pro-KREACJA" i zajmuje się projektami społecznymi w fundacji "Dbam o Zdrowie".

Nasz specjalista pisze o sobie:

Zawsze lubiłam obserwować ludzi, interesowało mnie co mówią i myślą, także co mogą zrobić, aby czuć się lepiej.

Praktyki dziennikarskie odbyłam w portalu Rossnet.pl, zajmującym się tematyką dotyczącą urody oraz zdrowia. W przeszłości współpracowałam (przez kilka lat) z pismem „Moda&Styl”, gdzie pisałam artykuły dotyczące tematyki lifestylowej (na przykład artykuł o subkulturze lolit), jak również przeprowadzałam wywiady, m.in.: rozmowę z projektantem mody - Wojtkiem Dziedzicem oraz twórcą nowatorskich projektów designerskich - Tomkiem Rygalikiem.

W piśmie „Dzieciaki” byłam autorką artykułów dotyczących diagnoz problemów społecznych oraz sposobów ich rozwiązania (przemoc w rodzinie, tolerancja), jak również problemami zdrowotnymi (ciąża, wcześniaki, anomalie). W portalu Kobiety.pl. pisałam m.in.: reportaże o popularności lumpeksów, eseje o atrakcyjności fizycznej, kulturze masowej, dandyzmie oraz felietony.

Obecnie współpracuję z magazynem „Pro-KREACJA”. Zawodowo jestem związana z Fundacją „Dbam o Zdrowie”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Papryka konserwowa z miodem – przepis

Papryka marynowana jest robiona w większości polskich domów. Jest cenionym przepisem na zimę. Nie wszyscy wiedzą, że na paprykę marynowaną jest kilka bardzo różnych przepisów. Świetnie smakuje papryka zrobiona z miodem.

Zlecenia giełdowe a transakcje giełdowe – różnice?

Wiele z rozpoczynających dopiero przygodę z giełdą osób nie rozróżnia tych dwóch, bardzo ważnych, aspektów. Wysłanie zlecenia giełdowego nie oznacza zrealizowania transakcji na giełdzie, jak wielu niedoświadczonym osobom może się na początku wydawać.

Zobacz też

Makaron (razowy, biały, ryżowy) – kalorie, wartości odżywcze

Makaron znany jest ludziom od ponad 4 tysięcy lat. W Dolinie Żółtej Rzeki, gdzie powstało najstarsze państwo chińskie, badacze znaleźli nitki makaronu, jakim żywili się ówcześni osadnicy. Jak się okazuje, nie tylko w Chinach zajadano się specjałem z wody i mąki. Starożytni Grecy i Rzymianie również włączyli go do swojego menu!

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: