Jak przechowywać zioła?

Przyprawy    
ocena

Zioła jako nieodłączny dodatek w kuchni idealnie prezentują się także na rabatach pośród roślin iglastych, liściastych oraz bylin. Zioła znajdujące się w naszym otoczeniu przede wszystkim koją zmysły swym zapachem. Bazylia, tymianek, rozmaryn w powodzeniem są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Można uprawiać je na rabatach, parapetach, tarasie w skrzyniach lub donicach. Najważniejsze jest słoneczne stanowisko oraz dostępność.

Jak przechowywać zioła?

sxc.hu

Najlepszym terminem na zbiór świeżych ziół jest sierpień. W tym czasie rośliny te mają najsilniejszy aromat. Zbiorów najlepiej dokonywać przed południem w słoneczne, bezdeszczowe dni. Wybierajmy zioła zdrowe, suche, rosnące z dala od jezdni. Bazylię i majeranek pozyskujemy ścinając 10 cm nad ziemią, miętę i oregano ścinamy w połowie wysokości. W przypadku takich roślin jak pysznogłówka czy rozmaryn obrywamy pojedyncze listki.

Niespożytkowane zioła możemy przechowywać i konserwować na różne sposoby. Ziołom sprzyja zalewanie oliwą lub suszenie w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu.

Prawidłowe suszenie ziół umożliwia stratę jak najmniejszej ilości cennych substancji zawartych w roślinie. Dobrym sposobem suszenia jest rozłożenie zebranych roślin w pobliżu grzejnika, kaloryfera lub bezpośrednio na nim na płaskiej powierzchni. Miejsce powinno być ocienione i przewiewne. Można także związać rośliny w pęczki i powiesić. Pamiętajmy, by temperatura nie przekroczyła 35 st. C. Nie możemy także suszyć ziół w pełnym słońcu. Wysuszone rośliny przechowujemy w ciemnych i szczelnych pojemnikach. Starajmy się nie kruszyć roślin, może to doprowadzić do szybszego ulatniania np. olejków eterycznych czy rozkładu związków chemicznych. Opakowania, w których zioła są przechowywane, najlepiej podpisać na samym początku, później mogą stać się trudne do rozpoznania.

Najbardziej odpowiednim miejscem przechowywania nasion są papierowe torebki. Nieodpowiednio wysuszone zioła mogą pleśnieć. Nie przechowujmy ziół dłużej niż 12 miesięcy.

Więcej świeżości ziół uzyskamy, zamrażając je np. w kostkach lodu. Staną się łatwo dostępne w kuchni, mogą też być doskonałą ozdobą naszych stołów. Można także zamrażać całe lub posiekane zioła. Z woreczka należy usunąć jak najwięcej powietrza.

UWAGA!

Innym sposobem na przechowywanie ziół jest ich konserwowanie w oliwie, occie winnym. Dzięki temu można uzyskać własny aromatyczny olej, który może efektownie wyglądać na półce w ozdobnej butelce.

Dobrze zasuszone zioło powinno posiadać intensywny kolor i miły zapach.

A Wy w jaki sposób przechowujecie zioła? Dodalibyście jakieś pomysły do powyższych? Dajcie znać!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =