1. Marynata w stylu meksykańskiego mole.
W małej miseczce połącz 1 łyżkę wody i szczyptę kawy rozpuszczalnej i mieszaj, aż kawa się rozpuści. Dodaj 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao, 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę oliwy i sporą szczyptę soli. Dokładnie rozprowadź przyprawy w płynie i powstałą miksturą natrzyj kurczaka.
2. Marokańska mieszanka przypraw.
Sporządź mieszankę z 1 łyżeczki węgierskiej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i po 1/4 łyżeczki soli, mielonego imbiru, czerwonego i czarnego pieprzu. Taką przyprawą obsyp kurczaka, całego lub w kawałkach.
3. Marynata malezyjska.
1 łyżka oleju rzepakowego, po 1 łyżeczce kurkumy, curry, posiekanej świeżej kolendry i startej skórki cytrynowej, 2 zgniecione ząbki czosnku i ćwierć łyżeczki soli koszernej.
4. Jałowcówka.
W młynku do przypraw lub moździerzu umieść razem 2 łyżeczki ziaren jałowca, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 listek laurowy i dokładnie rozdrobnij, a następnie zmieszaj w miseczce z 2 łyżkami oliwy i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku.
5. Najprostsza mieszanka przypraw.
1/4 łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, tyleż samo suszonego czosnku i majeranku zmieszaj ze sobą i natrzyj tym kurczaka od środka i na zewnątrz.
A jak Ty przyprawiasz kurczaka do pieczenia?