Kurkuma, czyli ostryż to bylina z rodziny imbirowatych. Przyprawę pozyskuje się z kłączy tej rośliny, najpierw długo gotowanych lub parzonych, a następnie suszonych i ścieranych na proszek. Smak kurkumy budzi skojarzenia z pomarańczą i imbirem.
Zastosowanie kurkumy jest bardzo zróżnicowane. Bez niej uboższa byłaby chińska i hinduska medycyna, gdzie kurkuma używana jest jako łagodny środek przeciwzapalny.
Jej kolor jest w zasadzie niewywabialny, dlatego jest ona skutecznym i uniwersalnym barwnikiem. Dlatego też nie używaj drewnianych ani plastikowych przyborów, przyrządzając dania z kurkumą, ponieważ zafarbują podczas kontaktu z tą przyprawą. Jedynym sposobem na zniwelowanie koloru kurkumy jest wystawienie zabarwionego przedmiotu na ostre światło słońca na kilka godzin.
Kurkuma jest przyprawą bardzo pikantną, a jej smak staje się jeszcze ostrzejszy podczas gotowania. Poza tym użyta zbyt obficie zmienia smak na nieco apteczny. Jeśli więc dopiero zaczynasz swoją przygodę z kurkumą, zacznij od bardzo niewielkiej jej ilości.
Pomimo podobieństwa kolorystycznego do szafranu i nieco mylącej alternatywnej nazwy (szafran indyjski) te dwie przyprawy nie mają ze sobą nic wspólnego i nie powinny być stosowane wymiennie, nawet jeśli niektóre przepisy to sugerują.
Kurkuma pojawia się w niemal każdym daniu kuchni indyjskiej. Doskonale łączy się z marmoladą jabłkową, kalafiorem na parze, fasolką szparagową czy cebulą. Dopełnia smak dań zawierających soczewicę, ale także ciast, galaretek i owoców. Odrobina kurkumy dodana do sosów sałatkowych nadaje im piękny, złocisty kolor. Jest klasyczną przyprawą chutneyów, pikli i pojawia się w mieszankach przyprawowych, takich jak np. curry. Wymieszana z roztopionym masłem może być pysznym dodatkiem do gotowanych warzyw, makaronu lub ziemniaków, można nią również zabarwić ryż na złocisty kolor – trzeba do wody, w której ryż się gotuje, dodać szczyptę kurkumy.
Uwaga!
Ostatnie odkrycia naukowe potwierdzają antyrakowe działanie kurkumy, dlatego warto włączyć ja do jadłospisu i cieszyć się zarówno jej atrakcyjnością kulinarną, jak i pozytywnym wpływem na zdrowie.
Lubicie smak kurkumy? Do czego ją dodajecie?
Ja się dziwię, że dopiero niedawno „odkryto” działanie kurkumy, bynajmniej u nas się nic na ten temat nie słyszało. Być może niebawem wymyślą jakąś dobrze przyswajaną przez organizm formę kurkuminy. Miejmy taką nadzieję
Przecież już opracowali lepiej wchłanialne tabletki z tego co czytałam, ale nie wiem czy są dostępne u nas, w razie czego jeśli komuś bardzo zależy można sprowadzić
jedz samą kurkumę, bo suplementy są do kitu
@Forwi
To jest mało powiedziane , większość suplementów jest gorsza od zwykłej kurkumy , co jest dla mnie jedną z największych porażek farmaceutyki …
Gdy zachorowalam na raka zlosliwego kilka osob ktore mieszkaly dlugo w USA poradzily mi kurkume z pieprzem czarnym lub z papryka.ZABIJA CZYNNE KOMORKI NOWOTWOROWE.MI pomoglo.