Kurkuma - do czego dodawać właściwości

Przyprawy    
ocena
Kurkuma, zwana też indyjskim szafranem, to niezwykła przyprawa, mająca wiele zastosowań kulinarnych, ale także kosmetycznych i medycznych.

Kurkuma - do czego dodawać właściwości

sxc.hu

Kurkuma, czyli ostryż to bylina z rodziny imbirowatych. Przyprawę pozyskuje się z kłączy tej rośliny, najpierw długo gotowanych lub parzonych, a następnie suszonych i ścieranych na proszek. Smak kurkumy budzi skojarzenia z pomarańczą i imbirem.

Zastosowanie kurkumy jest bardzo zróżnicowane. Bez niej uboższa byłaby chińska i hinduska medycyna, gdzie kurkuma używana jest jako łagodny środek przeciwzapalny.

Jej kolor jest w zasadzie niewywabialny, dlatego jest ona skutecznym i uniwersalnym barwnikiem. Dlatego też nie używaj drewnianych ani plastikowych przyborów, przyrządzając dania z kurkumą, ponieważ zafarbują podczas kontaktu z tą przyprawą. Jedynym sposobem na zniwelowanie koloru kurkumy jest wystawienie zabarwionego przedmiotu na ostre światło słońca na kilka godzin.

Kurkuma jest przyprawą bardzo pikantną, a jej smak staje się jeszcze ostrzejszy podczas gotowania. Poza tym użyta zbyt obficie zmienia smak na nieco apteczny. Jeśli więc dopiero zaczynasz swoją przygodę z kurkumą, zacznij od bardzo niewielkiej jej ilości.

Pomimo podobieństwa kolorystycznego do szafranu i nieco mylącej alternatywnej nazwy (szafran indyjski) te dwie przyprawy nie mają ze sobą nic wspólnego i nie powinny być stosowane wymiennie, nawet jeśli niektóre przepisy to sugerują.

Kurkuma pojawia się w niemal każdym daniu kuchni indyjskiej. Doskonale łączy się z marmoladą jabłkową, kalafiorem na parze, fasolką szparagową czy cebulą. Dopełnia smak dań zawierających soczewicę, ale także ciast, galaretek i owoców. Odrobina kurkumy dodana do sosów sałatkowych nadaje im piękny, złocisty kolor. Jest klasyczną przyprawą chutneyów, pikli i pojawia się w mieszankach przyprawowych, takich jak np. curry. Wymieszana z roztopionym masłem może być pysznym dodatkiem do gotowanych warzyw, makaronu lub ziemniaków, można nią również zabarwić ryż na złocisty kolor – trzeba do wody, w której ryż się gotuje, dodać szczyptę kurkumy.

UWAGA!
Ostatnie odkrycia naukowe potwierdzają antyrakowe działanie kurkumy, dlatego warto włączyć ja do jadłospisu i cieszyć się zarówno jej atrakcyjnością kulinarną, jak i pozytywnym wpływem na zdrowie.

Lubicie smak kurkumy? Do czego ją dodajecie?

OCENA
4.57
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 4 =

Ja się dziwię, że dopiero niedawno "odkryto" działanie kurkumy, bynajmniej u nas się nic na ten temat nie słyszało. Być może niebawem wymyślą jakąś dobrze przyswajaną przez organizm formę kurkuminy. Miejmy taką nadzieję

~ Marry / 2015-09-04 15:44:24
oceń komentarz: (1) (0)

Przecież już opracowali lepiej wchłanialne tabletki z tego co czytałam, ale nie wiem czy są dostępne u nas, w razie czego jeśli komuś bardzo zależy można sprowadzić

~ hajdi / 2015-09-28 12:14:17
oceń komentarz: (1) (0)

jedz samą kurkumę, bo suplementy są do kitu

~ forwi / 2015-10-21 13:43:50
oceń komentarz: (1) (0)

@Forwi To jest mało powiedziane , większość suplementów jest gorsza od zwykłej kurkumy , co jest dla mnie jedną z największych porażek farmaceutyki ...

~ Mika / 2015-10-27 00:32:37
oceń komentarz: (0) (1)

Gdy zachorowalam na raka zlosliwego kilka osob ktore mieszkaly dlugo w USA poradzily mi kurkume z pieprzem czarnym lub z papryka.ZABIJA CZYNNE KOMORKI NOWOTWOROWE.MI pomoglo.

~ Lusi / 2016-07-13 13:47:32
oceń komentarz: (1) (0)