Liść laurowy - właściwości, działanie, zastosowanie

Przyprawy    
ocena

Wawrzyn szlachetny – to inaczej liście laurowe lub bardziej potocznej wersji – liście bobkowe, które dodajemy do bulionu, do sosów i wielu innych potraw. Wawrzyn ma bardzo szerokie zastosowanie i wiele różnorakich właściwości.

Liść laurowy - właściwości, działanie, zastosowanie

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Liście wawrzynu, których używamy w kuchni, zawierają olejki eteryczne, żywicę, garbniki, związki goryczkowe. Mają zastosowanie w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli, pomagają przy bólach reumatycznych, złamaniach i zwichnięciach, opuchliznach oraz bólach mięśni. Nacieranie naparem z liści łagodzi bąble po pogryzieniach owadów.

W kuchni przede wszystkim zwiększają apetyt, poprawiają trawienie, przeciwdziałają wzdęciom i likwidują uczucie ciężkości po posiłku.

Świetnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem (który ma podobne właściwości) i pietruszką. Liście wawrzynu zawierają jednak mocne związki goryczkowe, dlatego należy usunąć je z potraw po ugotowaniu. Jeśli je pozostawimy, danie zgorzknieje. Z liśćmi należy też bardzo uważać – pomimo swoich szerokich pozytywnych właściwości, mają dość silne działanie toksyczne. Włożone do szafy z ubraniami odstraszają mole, w szafkach kuchennych pozwalają zlikwidować robaki, takie jak np. prusaki.

Co ciekawe, liście wawrzynu szlachetnego mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Są uważane za jeden z najlepszych dodatków do szamponów przeciwłupieżowych. Często leczy się nimi schorzenia skórne, a łupież jest jednym z nich. Napar z liści laurowych ma silne działanie pobudzające.

Często używacie liść laurowy? Do czego go dodajecie?

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =