Autor
Inne porady tego autora
Rozmaryn - zastosowanie, przechowywanie
Papryka chili - zastosowanie, właściwości
W tym dziale
Jak mieszać mieszanki ziołowe?
Cynamon - właściwości
Szafran - działanie, właściwości, zastosowanie
Czosnek - działanie, właściwości, zastosowanie
Gałka muszkatołowa - działanie, właściwości, zastosowanie
Kminek - działanie, właściwości, zastosowanie
Wawrzyn szlachetny – to inaczej liście laurowe lub bardziej potocznej wersji – liście bobkowe, które dodajemy do bulionu, do sosów i wielu innych potraw. Wawrzyn ma bardzo szerokie zastosowanie i wiele różnorakich właściwości.
Liście wawrzynu, których używamy w kuchni, zawierają olejki eteryczne, żywicę, garbniki, związki goryczkowe. Mają zastosowanie w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli, pomagają przy bólach reumatycznych, złamaniach i zwichnięciach, opuchliznach oraz bólach mięśni. Nacieranie naparem z liści łagodzi bąble po pogryzieniach owadów.
W kuchni przede wszystkim zwiększają apetyt, poprawiają trawienie, przeciwdziałają wzdęciom i likwidują uczucie ciężkości po posiłku.
Świetnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem (który ma podobne właściwości) i pietruszką. Liście wawrzynu zawierają jednak mocne związki goryczkowe, dlatego należy usunąć je z potraw po ugotowaniu. Jeśli je pozostawimy, danie zgorzknieje. Z liśćmi należy też bardzo uważać – pomimo swoich szerokich pozytywnych właściwości, mają dość silne działanie toksyczne. Włożone do szafy z ubraniami odstraszają mole, w szafkach kuchennych pozwalają zlikwidować robaki, takie jak np. prusaki.
Co ciekawe, liście wawrzynu szlachetnego mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Są uważane za jeden z najlepszych dodatków do szamponów przeciwłupieżowych. Często leczy się nimi schorzenia skórne, a łupież jest jednym z nich. Napar z liści laurowych ma silne działanie pobudzające.
Często używacie liść laurowy? Do czego go dodajecie?