Mięta pieprzowa wykazuje przede wszystkim silne działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, lekko znieczulające, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Ponadto pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i wykazuje właściwości przeciw pasożytnicze.
W domowych warunkach wykorzystywana jest najczęściej przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych, jak wiatry, wzdęcia, kolki jelitowe; przy nerwobólach, bezsenności oraz bólach stawów i mięśni. Niezwykle ważne są ostatnie doniesienia na temat skuteczności działania mięty w profilaktyce i łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Rozkurczowe działanie mięty jest szczególnie przydatne w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją.
Mięta pieprzowa wykorzystywana jest również w kosmetyce, przede wszystkim do wyrobu perfum; w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz tytoniowym, do aromatyzowania papierosów. Jest wykorzystywana do produkcji artykułów do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak płyny do płukania czy pasty do zębów. Wykazuje ona bowiem działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i doskonale odświeża oddech.
W lecznictwie mięta wykorzystywana jest również do inhalacji górnych dróg oddechowych, udrażnia je bowiem, za sprawą właściwości rozrzedzających śluz i łagodzących ból gardła. Przy bólach głowy powszechnie stosuje się kompresy z naparów z mięty. Wykorzystuje się również wywar z mięty do przemywania owrzodzeń czy obrzęków skórnych.
Pomimo tak wielu zastosowań mięty, nie bez znaczenia pozostaje ona w kuchni, gdzie najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, ryb, mięsnych farszów czy jako dodatek do twarogów, deserów oraz napojów, jako ich element lub dekoracja.
Lubicie miętę? Jak ją używacie w kuchni?
Mi mama poleciła na skurcze żołądka po ćwiczeniach. Super działa!