Przyprawy Mięta - działanie, właściwości, zastosowanie

Mięta – działanie, właściwości, zastosowanie

-

Mięta pieprzowa wykazuje przede wszystkim silne działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, lekko znieczulające, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Ponadto pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i wykazuje właściwości przeciw pasożytnicze.

W domowych warunkach wykorzystywana jest najczęściej przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych, jak wiatry, wzdęcia, kolki jelitowe; przy nerwobólach, bezsenności oraz bólach stawów i mięśni. Niezwykle ważne są ostatnie doniesienia na temat skuteczności działania mięty w profilaktyce i łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Rozkurczowe działanie mięty jest szczególnie przydatne w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją.

Mięta pieprzowa wykorzystywana jest również w kosmetyce, przede wszystkim do wyrobu perfum; w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz tytoniowym, do aromatyzowania papierosów. Jest wykorzystywana do produkcji artykułów do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak płyny do płukania czy pasty do zębów. Wykazuje ona bowiem działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i doskonale odświeża oddech.

W lecznictwie mięta wykorzystywana jest również do inhalacji górnych dróg oddechowych, udrażnia je bowiem, za sprawą właściwości rozrzedzających śluz i łagodzących ból gardła. Przy bólach głowy powszechnie stosuje się kompresy z naparów z mięty. Wykorzystuje się również wywar z mięty do przemywania owrzodzeń czy obrzęków skórnych.

Pomimo tak wielu zastosowań mięty, nie bez znaczenia pozostaje ona w kuchni, gdzie najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, ryb, mięsnych farszów czy jako dodatek do twarogów, deserów oraz napojów, jako ich element lub dekoracja.

Lubicie miętę? Jak ją używacie w kuchni?

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Imbir marynowany – przepis

Marynowany imbir podaje się w japońskich domach i restauracjach jako przegryzkę między kawałkami sushi po to, by jak się to mówi - oczyścić podniebienie i kubki smakowe, by cieszyć się smakiem kolejnym kęsem maki lub nigiri. Czasami zwane jest gari lub imbir sushi i jest podawane obok wasabi i miseczki z sosem sojowym.

Zasady zachowania w miejscu pracy

Wszystkie relacje międzyludzkie wymagają określenia konkretnych reguł zachowania i kulturalnego obcowania ze sobą, taki zbiór zasad prawidłowego zachowania określany jest z języka francuskiego savoir vivre. Savoir vivre jest szczególnie ważny w stosunkach służbowych, gdyż ułatwia funkcjonowanie w grupie ludzi, którzy spędzają ze sobą bardzo dużo czasu i mimo różnic charakteru muszą ze sobą współdziałać.

Zobacz też

Księgowanie faktury korygującej

Transakcje sprzedaży pomiędzy podmiotami gospodarczymi są dokumentowane przez płatników VAT dowodem sprzedaży jakim jest faktura. Faktury powinny przedstawiać prawdziwe informacje, takie jak dane kontrahenta, właściwe oznaczenie towaru lub usługi i wskazanie odpowiedniej stawki podatku VAT. Popełnienie błędu w fakturze stwarza konieczność jego sprostowania poprzez notę korygującą lub fakturę korygującą.

Mocna latarka – 5 dowodów na to, że musisz ją mieć!

W ostatnich latach dużą popularność zdobyły nowoczesne mocne latarki LED. Co jasne, najpierw trafiły one do różnego rodzaju służb...

Zakupy spożywcze online?

Polacy od lat dokonują zakupów przez Internet. Dostępność produktów w sieci jest bardzo wysoka, a sprzedawcy oferują konkurencyjne ceny....

Może Cię zainteresuje: