Przyprawy Najlepsze przyprawy do kurczaka z grilla

Najlepsze przyprawy do kurczaka z grilla

-

1. Papryka Aleppo.

Kwaskowy, oleisty smak papryki świetnie równoważy delikatność kurczęcego mięsa i równie świetnie kontrastuje z aromatami i smakami, jakie uzyskują w procesie opiekania. Uważaj jednak, bo papryka łatwo się przypala, jeśli zbyt długo wystawiona jest bezpośrednio na gorąc. Dlatego najlepiej jest posmarować mięso marynatą z aleppo pod koniec opiekania. Kupisz ją w postaci płatków lub też jako biber pul – ususzoną i sproszkowaną. Nie jest bardzo ostra, ale dozuj ją ostrożnie, zanim się dobrze poznacie.

2. Gorczyca.

Gorczyca występuje w wielu odmianach, a jej charakterystyczny, gorzki smak to efekt działania synapiny. Gorczyca biała, czarna czy sarepska będą różnić się nieco w smaku. Biała ma smak dość mdły, słodkawy, ale piekący. Czarna jest wyraziście pikantna, za to w zasadzie pozbawiona zapachu. Przyprawa ta doskonale nadaje się na grilla między innymi dlatego, że pod wpływem gorąca ziarenka otwierają się, uwalniając swój pikantny smak. Gorczyca znakomicie komponuje się z kminem rzymskim, kolendrą, chili, sosem sojowym czy hoisin. Śmiało dodawaj ją do marynat lub posypuj nią kawałki mięsa przeznaczone do grillowania.

3. Berbere.

Berbere to mieszanka przypraw pochodząca z kuchni etiopskiej, bardzo pikantna i aromatyczna, zawierająca w składzie między innymi chili, kozieradkę, ziele angielskie, kardamon czy imbir. Jest bardzo aromatyczna, a jej właściwości wzmagają się, gdy wystawia się ją na bezpośrednie źródło ciepła. Nadaje się do potraw grillowanych i duszonych. Natrzyj nią kurczaka przed opiekaniem, a uzyskasz słodkawy, lekko skarmelizowany i pikantny smak i cudowny korzenny aromat.

4. Kurkuma.

Kurkuma to roślina pochodząca z Azji. Jej kłącze ma wyrazisty, intensywnie żółty kolor. W smaku jest lekko cierpka i nieco ziemista. Przeważnie wykorzystuje się ją w postaci wysuszonej i zmielonej na proszek, jednak świeże kłącze również jest bardzo ciekawe i jeśli tylko będziesz mieć okazję, wypróbuj, jak smakuje. Kurkuma nadaje się do posypywania czy nacierania mięsa, ale przede wszystkim do marynat. Możesz dodać sporo kurkumy do maślanki, posolić i w takiej miksturze zamarynować kurczaka przed wrzuceniem go na grilla.

5. Mieszanka polska.

Klasyczną mieszanką przypraw powszechnie stosowaną w Polsce jest mieszanka majeranku, czosnku, słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Natrzyj nią kawałki kurczaka i ułóż na posmarowanych oliwą tackach do grilla lub na ruszcie, a już po chwili poczujesz cudowny aromat kurczaka smakującego wyraziście i tradycyjnie.

A Ty? Jak przyprawiasz kurczaka?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak poradzić sobie z brakiem motywacji?

Motywacja jest czymś, co napędza ludzi do działania. Dzięki niej mamy ochotę określać nowe cele, podejmować zadania, ukierunkowywać się na odkrywanie nowych rzeczy. Motywacja wzbudza naszą pozytywną energię.

Jak się nauczyć robić makijaż?

Dobry makijaż to sztuka. Trzeba znać odpowiednie techniki, aby wykonać go perfekcyjnie. Należy też wiedzieć, jakich błędów unikać, żeby malując się, sobie nie zaszkodzić.

Zobacz też

Zielona herbata – właściwości

Zielona herbata jest coraz bardziej popularna w Polsce, chociaż daleko jej do popularności czarnej herbaty. Wielka to szkoda gdyż jej pozytywne wpływ na nasze zdrowie jest ogromny. Wystarczy, że jej listki pełne są witamin z grupy B, E oraz C, jak również minerałów.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: