1. Papryka Aleppo.

Kwaskowy, oleisty smak papryki świetnie równoważy delikatność kurczęcego mięsa i równie świetnie kontrastuje z aromatami i smakami, jakie uzyskują w procesie opiekania. Uważaj jednak, bo papryka łatwo się przypala, jeśli zbyt długo wystawiona jest bezpośrednio na gorąc. Dlatego najlepiej jest posmarować mięso marynatą z aleppo pod koniec opiekania. Kupisz ją w postaci płatków lub też jako biber pul – ususzoną i sproszkowaną. Nie jest bardzo ostra, ale dozuj ją ostrożnie, zanim się dobrze poznacie.

2. Gorczyca.

Gorczyca występuje w wielu odmianach, a jej charakterystyczny, gorzki smak to efekt działania synapiny. Gorczyca biała, czarna czy sarepska będą różnić się nieco w smaku. Biała ma smak dość mdły, słodkawy, ale piekący. Czarna jest wyraziście pikantna, za to w zasadzie pozbawiona zapachu. Przyprawa ta doskonale nadaje się na grilla między innymi dlatego, że pod wpływem gorąca ziarenka otwierają się, uwalniając swój pikantny smak. Gorczyca znakomicie komponuje się z kminem rzymskim, kolendrą, chili, sosem sojowym czy hoisin. Śmiało dodawaj ją do marynat lub posypuj nią kawałki mięsa przeznaczone do grillowania.

3. Berbere.

Berbere to mieszanka przypraw pochodząca z kuchni etiopskiej, bardzo pikantna i aromatyczna, zawierająca w składzie między innymi chili, kozieradkę, ziele angielskie, kardamon czy imbir. Jest bardzo aromatyczna, a jej właściwości wzmagają się, gdy wystawia się ją na bezpośrednie źródło ciepła. Nadaje się do potraw grillowanych i duszonych. Natrzyj nią kurczaka przed opiekaniem, a uzyskasz słodkawy, lekko skarmelizowany i pikantny smak i cudowny korzenny aromat.

4. Kurkuma.

Kurkuma to roślina pochodząca z Azji. Jej kłącze ma wyrazisty, intensywnie żółty kolor. W smaku jest lekko cierpka i nieco ziemista. Przeważnie wykorzystuje się ją w postaci wysuszonej i zmielonej na proszek, jednak świeże kłącze również jest bardzo ciekawe i jeśli tylko będziesz mieć okazję, wypróbuj, jak smakuje. Kurkuma nadaje się do posypywania czy nacierania mięsa, ale przede wszystkim do marynat. Możesz dodać sporo kurkumy do maślanki, posolić i w takiej miksturze zamarynować kurczaka przed wrzuceniem go na grilla.

5. Mieszanka polska.

Klasyczną mieszanką przypraw powszechnie stosowaną w Polsce jest mieszanka majeranku, czosnku, słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Natrzyj nią kawałki kurczaka i ułóż na posmarowanych oliwą tackach do grilla lub na ruszcie, a już po chwili poczujesz cudowny aromat kurczaka smakującego wyraziście i tradycyjnie.

A Ty? Jak przyprawiasz kurczaka?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here