Pieprz biały - właściwości, zastosowanie

Przyprawy    
ocena
Biały pieprz produkowany jest z ziaren pieprzu czarnego, kompletnie dojrzałych, długotrwale moczonych, pozbawionych skórki, a następnie ususzonych. Efektem tych zabiegów są kulki o jasnym, kremowym lub cielistym zabarwieniu. Smak tej odmiany pieprzu jest łagodniejszy niż wersji czarnej (mniej dojrzałej). Stosowany jest na przykład tam, gdzie niepożądane są czarne okruchy pochodzące ze zmielonych skórek czarnego pieprzu.

Pieprz biały - właściwości, zastosowanie

sxc.hu

Roślina, z której pieprz jest pozyskiwany, czyli pepper nigrum, uprawiany jest w Brazylii, Indiach, Indonezji i Malezji.

Biały pieprz można kupić mielony drobno lub grubo albo w całości. Trzeba jednak pamiętać, że zmielone ziarna szybko wietrzeją, zatem dla najpełniejszego smaku i aromatu warto używać pieprzu świeżo mielonego. Pieprz w całości można przechowywać nawet przez dwa lata w ciemnym i chłodnym miejscu, jednak po zmieleniu dobra jakość utrzyma się przez około dwa miesiące.

Biały pieprz jest ceniony głównie ze względu na jego barwę – świetnie sprawdza się jako dodatek to puree ziemniaczanego, ryb, jasnych zup i sosów oraz pasztetów. W postaci całych ziaren może być stosowany w marynatach różnego rodzaju.

Który pieprz smakuje Wam najbardziej: biały, zielony, czerwony czy może najzwyklejszy, czarny?

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 3 =