1. Bazylia.

Bazylia, ze swoim łagodnym smakiem i słodkim zapachem na pewno przysłuży się bakłażanowi. Posyp plastry warzywa suszonym ziołem przed grillowaniem.

2. Oregano.

Nie ma lepszej przyprawy do smażonych, pieczonych i grillowanych warzyw. W połączeniu z czosnkiem daje przyjemny, pizzowy zapach.

3. Natka pietruszki.

Przyda się do dekoracji zapiekanek czy sałatek z grillowanym czy smażonym bakłażanem.

4. Rozmaryn.

Pysznie komponuje się z czosnkiem. Możesz nim doprawić oberżynę do smażenia lub na grilla, a jeśli przygotowujesz pastę z bakłażana, koniecznie dopraw ją właśnie rozmarynem i czosnkiem.

5. Cząber.

Pamiętaj, że cząber jest pikantny i ma bardzo intensywny smak, dlatego dozuj go z rozwagą. Najlepiej dodaj cząbru do potrawy pod koniec przyrządzania, aby nie zdążył puścić gorzkawego smaku i zepsuć dania.

6. Tymianek.

Tymianek to typowe zioło śródziemnomorskie, delikatne w smaku i cudownie pachnące. Pysznie komponuje się z czosnkiem. Jeśli przed grillowaniem doprawisz bakłażana właśnie takim zestawem, otrzymasz idealnie doprawione kawałki jarzyny, doskonałe do sałatek.

7. Curry.

Bakłażan doskonale nada się na jeden ze składników curry. Możesz też usmażyć kawałki oberżyny oprószone taką przyprawą, po czym podać je z ryżem i sosem czosnkowym.

A co Ty dodajesz do bakłażana? Podziel się z nami!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here