Przyprawy do barszczu czerwonego

Przyprawy    
ocena

Bez względu na to, czy przyrządzasz barszczyk z zakwasu, czy ze świeżych buraków, bez odpowiednich przypraw zupa nie będzie mieć właściwego smaku i zapachu. Dlatego, zanim jeszcze wyciągniesz garnki, sprawdź, jakie dodatki dopełnią smak barszczu.

1. Liście laurowe.

Same w sobie gorzkawo-ostre, mają wyjątkowy aromat, ciepły i balsamiczny. Świetnie wzmagają smak potraw takich jak zupy i sosy. Nie dodawaj ich zbyt wiele, ponieważ w nadmiarze oddają swoją goryczkę potrawie.

2. Ziele angielskie.

Smak rozgryzionej kulki ziela jest trudny do zaakceptowania, jednak zapach, jaki zapewnia ona potrawom, jest niebywały. W języku angielskim jej nazwa brzmi allspice, ponieważ zapach ziela przypomina połączone aromaty cynamonu, jałowca, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków. Dobrze pasuje do zup takich jak barszcz czy pomidorowa i do wielu sosów.

3. Czosnek.

Nie każdy lubi czosnek w barszczu, jednak jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej wersji, koniecznie choć raz przeprowadźcie eksperyment. Czosnek można dodać do zakwasu lub bezpośrednio do zupy.

4. Majeranek.

To zioło, krewny oregano, zwykle kojarzony z kurczakiem czy mielonymi kotletami. Jednak pasuje do każdego barszczu – białego, ukraińskiego czy czerwonego. Warto sypnąć go pod koniec gotowania, żeby nie zdążył zgorzknieć.

5. Ocet winny lub jabłkowy.

Jeśli nie gotujesz barszczyku na zakwasie, ryzykujesz, że twoja zupa straci kolor, zszarzeje i nie będzie należycie wyrazista. Zakwaszenie naturalnym octem sprawi, że buraczki będą bezpieczne, a smak zupy - głęboki i intensywny.

A jak Ty doprawiasz czerwony barszcz?

OCENA
4.17
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 4 =

zamiast octu daję sok z cytryny

~ grakar / 2016-12-26 15:12:35
oceń komentarz: (1) (0)

Goździki :) Tak jak moja babcia. Gdy wchodzę do jej mieszkania i czuję zapach goździków, to wiem czym mnie babcia poczęstuje. A poza tym wszystkie z powyższych przypraw. Tylko jak robię z kiszonych buraków to zamiast octu dodaję nieco soku jabłkowego, ew. cydru, albo octu jabłkowego :)

~ Bartek / 2017-06-18 03:18:57
oceń komentarz: (0) (0)