1. Wędliny.
Wędliny powinny być naturalnie wędzone. Maczane w aromacie dymu wędzarniczego mogą tylko popsuć smak bigosu. Wybierz dobrą kiełbasę, boczek, ale też kości wędzone, które można po ugotowaniu obrać z nieznacznych ilości mięsa i po prostu wyjąć z potrawy.
2. Liście laurowe.
Wzmacniają i podkreślają smak mięsa, pogłębiają smak kiszonej kapusty. Jeśli będziesz mieć szczęście, może uda Ci się kupić kapustę kiszoną z dodatkiem liści laurowych – ma absolutnie wybitny smak i na bigos nadaje się jak mało która.
3. Ziele angielskie.
Ostro-gorzkie w smaku ma jednak wspaniały aromat, porównywany ze wszystkimi korzennymi przyprawami naraz. Świetnie nadaje się do potraw długo duszonych, a taką na pewno jest bigos.
4. Kminek.
Te ziarenka wręcz genialnie komponują się ze wszystkimi daniami z kapusty, a przy tym pomagają uniknąć wzdęć spowodowanych dość ciężkostrawną potrawą.
5. Suszone grzyby.
Bez nich bigos na pewno nie osiągnie pełni smaku. Przed dodaniem do potrawy zalej je niewielką ilością wrzątku i zostaw na pół godziny do namoknięcia. Możesz je pokroić lub dodać w całości, razem z płynem, w którym się moczyły.
6. Wędzone śliwki.
To mało rozpowszechniony dodatek, ale doskonale nada się do bigosu. Ich słodki smak nieco przełamie kwas kapusty, a wędzony, intensywny aromat wzmocni zapach potrawy.
7. Inne przyprawy.
Z solą uważaj, w końcu kiszona kapusta aż od niej kipi. Na pewno jednak przyda się pieprz, najlepiej czarny. Możesz też dodać kulki jałowca, gorczycę, ziarno kolendry czy czerwone wino – fantazja i intuicja niech podpowie Ci najlepsze smaki.
A czym wyróżnia się Twój bigos?