Przyprawy do bobu

Przyprawy    
ocena

Bób to jedno z wielu warzyw strączkowych, zdrowych i niezbędnych w zbilansowanej diecie. Ma delikatny smak, młode ziarna są jędrne jak zielony groszek, a starsze – miękkie jak fasola. Prawdziwi koneserzy tej jarzyny gotują bób w wodzie z solą i cukrem, a następnie, parząc sobie palce i język, szybko zjadają ziarna wyłuskane z twardych skórek. Ale poza tą metodą istnieją inne sposoby przyrządzania bobu.

Przyprawy do bobu

fotolia.com

1. Bób z masłem i koprem.

Po pierwsze możesz łodygi kopru dodać do gotowania. Charakterystyczny zapach bobu będzie wtedy mniej intensywny. Po wyłuskaniu ziaren wymieszaj je z łyżką masła i garścią posiekanego koperku – pyszny efekt gwarantowany! Możesz też tak doprawiony bób połączyć z pęczakiem i podsmażonym na maśle porem i podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

2. Bób z oliwą i czosnkiem.

Z bobu możesz przyrządzić pyszną pastę, miksując obrane ze skórek, ugotowane ziarna i doprawiając oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta doskonale zastąpi pasztet mięsny i będzie pysznie smakować na chlebie, zwłaszcza z towarzyszeniem małosolnego ogórka.

3. Bób z rozmarynem.

Po obgotowaniu obierz bób, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Tak przygotowany bób świetnie nada się do sałatki lub jako dodatek do duszonego mięsa.

4. Bób curry.

Ugotowany bób możesz zmiksować na pastę z dodatkiem oliwy, curry, bazylii, soli i pieprzu. Powstanie smarowidło o wschodnim posmaku, mogące konkurować z niezwykle popularnym hummusem.

5. Bób chili.

Pasta z bobu będzie pikantna, jeśli dodasz do niej czosnek i płatki chili. Pamiętaj o soli i zostaw pastę do przegryzienia. Dla uzyskania pożądanej konsystencji dodaj odpowiednią ilość oliwy.

Lubisz bób? Jak go przyrządzasz?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =