Przyprawy do boczniaków

Przyprawy    
ocena

Boczniaki ostrygowe to grzyby uprawiane na skalę przemysłową, dostępne powszechnie w handlu. Mogą one stanowić nie tylko ciekawą alternatywę dla najpowszechniej jadanych pieczarek, ale też podstawę fascynujących dań, którymi podbijesz serca stołowników.

Przyprawy do boczniaków

fotolia.com

1. Majeranek, czosnek, ostra papryka.

Taki zestaw przypraw przyda Ci się, jeśli zechcesz przyrządzić zupę zwaną flaczkami z boczniaków. Grzyby musisz pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie ugotować w bulionie warzywnym i doprawić czosnkiem, majerankiem i papryką – możesz dodać też soli i pieprzu. Są to typowe dodatki do klasycznych flaków, więc zupa może z powodzeniem zastąpić wersję niewegetariańską. Założę się, że nie tylko jarosze chętnie po nią sięgną.

2. Boczniaki duszone.

Jeśli zdecydujesz się na uduszenie boczniaków, nie zapomnij, by je najpierw obsmażyć na maśle klarowanym, które znakomicie wyciąga i podkreśla smak każdych grzybów. Aby smacznie je doprawić, dodaj sól, biały pieprz i podsmażoną cebulkę. Sos zagęść kwaśną śmietaną, a podając potrawę, posyp ją posiekaną pietruszką.

3. Boczniaki smażone w panierce.

Do smażenia wystarczy oprószyć je solą i pieprzem, po czym opanierować jak kotlety.

4. Boczniaki smażone bez panierki.

Można je na noc zamarynować w sosie imbirowym lub sojowym i później usmażyć na oliwie. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu pysznie zagrają główną rolę w rozmaitych sałatkach.

A z czym Ty podajesz boczniaki?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 2 =