Przyprawy Przyprawy do brokułów

Przyprawy do brokułów

-

1. Kminek.

Ziarna kminku mają charakterystyczny zapach i lekko orzechowy smak. Oprócz tego, że pasują do pieczywa, świetnie nadają się do wszystkich warzyw kapustnych, a jednym z nich jest właśnie brokuł. Kminek możesz dodać do zup, sosów czy warzyw zasmażanych, w których wiodącą rolę ma brokuł.

2. Koperek.

Koperek dodaje warzywom kapustnym świeżego smaku i aromatu. Świetnie pasuje do śmietanowych i serowych sosów do brokułów. Nadaje się też do zapiekanek i zup.

3. Mięta.

Wbrew pozorom także mięta może być ciekawym dodatkiem do brokułów. Spróbuj dodać jej do zupy z tego warzywa, fajnie też sprawdzi się w sosach i pastach. Nada świeży, letni posmak również sałatkom.

4. Oregano.

Choć brokuły nie kojarzą się zwykle z oregano, to jednak można je spotkać i w takiej konfiguracji smaków i aromatów. Przeważnie ma to miejsce na pizzy lub w zapiekankach.

5. Curry.

Choć może się to wydać ekstrawaganckim pomysłem, brokuł znakomicie dogaduje się z curry. Możesz przyrządzić taki sos do brokuła i podać z ryżem albo połączyć oba smaki w sałatce czy zapiekance.

6. Imbir.

Krem z brokułów doprawiony imbirem na pewno zawojuje twoich stołowników, zwłaszcza zimą, gdy pikantne i rozgrzewające właściwości tej przyprawy są nie do przecenienia. Najlepiej używać imbiru świeżego, ale jeśli to niemożliwe – możesz posiłkować się także formą suszoną.

7. Czosnek.

Bez pikantnego czosnku o wyrazistym zapachu ciężko jest wyobrazić sobie zupę-krem z brokuła, ale także zapiekanki, sałatki czy sosy z udziałem tej przyprawy znacząco zyskają na smaku i głębi.

A jak Ty przyprawiasz brokuły?

Poprzedni artykułPrzyprawy do buraków
Następny artykułPrzyprawy do cielęciny

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Cholesterol – jak utrzymać go w normie?

Cholesterol to związek organiczny z grupy steroli. Znajduje się w błonach komórkowych i jest transportowany w osoczu krwi. Nadmiar cholesterolu osiada na ich ściankach żył, co w konsekwencji prowadzi do powstania złogów. O cholesterolu zrobiło się głośno, gdy firmy produkujące margaryny zaczęły udowadniać, że masło nie jest zdrowe i wyliczać negatywne skutki spożywania cholesterolu. Prawdą jest, że nadmiar cholesterolu jest przyczyną chorób serca, miażdżysty i powstawania kamieni żółciowych, lecz musimy dostarczać organizmowi pewną jego ilość. Cholesterol jest potrzebny do wytwarzania kwasów żółciowych, hormonów płciowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m. in. z grupy D.

Sok z pigwy – przepis

Pigwa jest owocem naszych babć. Z pigwy i z pigwowca robiły one nalewki, dżemy, soki i wiele innych przetworów, a potem niestety tradycja pigwy zaczęła wygasać. Pigwa nie jest owocem, który urośnie zawsze. Często owoce pojawiają się na drzewku raz na kilka lat. Za to jeśli już się pojawią, jest ich bardzo dużo.

Zobacz też

Dofinansowanie nauki z Unii Europejskiej – czy jest możliwe?

Wejście Polski w struktury unijne zaowocowało pojawieniem się nowych możliwości, z których mogą skorzystać wszelkiego rodzaju placówki badawcze, w tym uczelnie wyższe. Oprócz nawiązywania współpracy wiąże się to również z otrzymywaniem grantów na realizację projektów badawczych.

Mocna latarka – 5 dowodów na to, że musisz ją mieć!

W ostatnich latach dużą popularność zdobyły nowoczesne mocne latarki LED. Co jasne, najpierw trafiły one do różnego rodzaju służb...

Zakupy spożywcze online?

Polacy od lat dokonują zakupów przez Internet. Dostępność produktów w sieci jest bardzo wysoka, a sprzedawcy oferują konkurencyjne ceny....

Może Cię zainteresuje: