Przyprawy Przyprawy do buraków

Przyprawy do buraków

-

1. Buraczki zasmażane.

Buraczki do tej potrawy musisz najpierw ugotować w skórce. Po obraniu i starciu na grubej tarce zapraw je jasną zasmażką i podsmażaj przez chwilę. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz octem winnym lub jabłkowym – do smaku. Podawaj na ciepło jako jarzynkę do mięs.

2. Jarzynka na zimno.

Ugotowane buraki, starte na grubej tarce, posól, oprósz pieprzem, dodaj drobno posiekaną cebulę i jabłko, pokrojone w kosteczkę lub również starte. Skrop octem jabłkowym i dodaj łyżkę oleju. W tym wypadku najważniejszą rolę odegrają dodatki niebędące przyprawami, ale kwaśny smak jabłka i octu zrównoważy słodycz buraczków, a cebula doda całości wyrazu i pikantnego posmaku.

3. Buraczki na zimę – wersja podstawowa.

Ugotowane buraczki wystarczy doprawić octem winnym lub jabłkowym (może być taki, w którym macerowały się przez parę miesięcy liście laurowe i ziele angielskie). Zalewa powinna składać się z octu, wody i cukru w objętościowej proporcji 1:1:1. Do zalewy przed gotowaniem dodaj ziele angielskie i liść laurowy dla wydobycia dodatkowych aromatów z sałatki. Jeśli lubisz, w zalewie możesz ugotować pokrojoną w piórka cebulę – wystarczy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Sałatkę z takich składników należy zawekować. W wersji wzbogaconej możesz wraz z cebulą podgotować w zalewie na przykład pokrojoną w paseczki paprykę.

4. Buraczki curry.

Z buraczków można przyrządzić pyszne, wegetariańskie curry. Oczywiście nie będzie miało charakterystycznej ochrowej barwy, ale nadal zachowa swój specyficzny smak, a jako przysmak wegański nada się również dla osób niejedzących mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Do sosu użyj czerwonej pasty curry i mleka kokosowego, a uzyskasz znakomity efekt. Pamiętaj, że pasta jest bardzo ostra, więc trzeba dozować ją z umiarem.

5. Barszcz czerwony.

Doskonałymi przyprawami do barszczu będą czosnek i majeranek – pysznie podkreślą naturalny smak buraków i zintensyfikują smak użytego do wywaru mięsa.

A jak Ty przyprawiasz buraki?

Poprzedni artykułPrzyprawy do boczniaków
Następny artykułPrzyprawy do brokułów

1 KOMENTARZ

  1. Ja robię carpaccio z pieczonych buraków:-) dodaję domowy sos dijon i orzeszki piniowe, albo mieszam starte s kminem rzymskim – boskie:-)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Velashape – co to jest, na czym polega, efekty

Zabieg Velashape wykonuje się, aby kształtować sylwetkę i jednocześnie wpływać na polepszenie stanu skóry w danym miejscu. Dlatego polecany jest on osobom, które pragną osiągnąć mniejszy obwód jakiejś partii ciała, a także tym, które zmagają się z cellulitem. Zabieg odbywa się przy użyciu specjalnego urządzenia o nazwie Velashape.

Jak urządzić balkon?

Rośliny pełnią w naszych domach bardzo ważną rolę. Nie tylko są one ozdobnymi dodatkami, lecz także pomagają nam w wyciszeniu, dodają energii, jak też oczyszczają powietrze. Warto więc otaczać się nimi we wnętrzach, a jeśli w mieszkaniu czy domu mamy także balkon, dobrze jest zaaranżować na nim swojego rodzaju zieloną oazę. Dla niejednego z nas stanowić on będzie alternatywę dla ogrodu, o jakim zawsze marzyliśmy. Bez względu na rozmiary balkonu, dzięki praktycznym wskazówkom aranżacyjnym, można tam stworzyć miejsce wyjątkowe.

Zobacz też

Termos czy kubek termiczny — co wybrać?

Jak sprawić, by ulubiona kawa czy herbata na długi...

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: