1. Buraczki zasmażane.

Buraczki do tej potrawy musisz najpierw ugotować w skórce. Po obraniu i starciu na grubej tarce zapraw je jasną zasmażką i podsmażaj przez chwilę. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz octem winnym lub jabłkowym – do smaku. Podawaj na ciepło jako jarzynkę do mięs.

2. Jarzynka na zimno.

Ugotowane buraki, starte na grubej tarce, posól, oprósz pieprzem, dodaj drobno posiekaną cebulę i jabłko, pokrojone w kosteczkę lub również starte. Skrop octem jabłkowym i dodaj łyżkę oleju. W tym wypadku najważniejszą rolę odegrają dodatki niebędące przyprawami, ale kwaśny smak jabłka i octu zrównoważy słodycz buraczków, a cebula doda całości wyrazu i pikantnego posmaku.

3. Buraczki na zimę – wersja podstawowa.

Ugotowane buraczki wystarczy doprawić octem winnym lub jabłkowym (może być taki, w którym macerowały się przez parę miesięcy liście laurowe i ziele angielskie). Zalewa powinna składać się z octu, wody i cukru w objętościowej proporcji 1:1:1. Do zalewy przed gotowaniem dodaj ziele angielskie i liść laurowy dla wydobycia dodatkowych aromatów z sałatki. Jeśli lubisz, w zalewie możesz ugotować pokrojoną w piórka cebulę – wystarczy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Sałatkę z takich składników należy zawekować. W wersji wzbogaconej możesz wraz z cebulą podgotować w zalewie na przykład pokrojoną w paseczki paprykę.

4. Buraczki curry.

Z buraczków można przyrządzić pyszne, wegetariańskie curry. Oczywiście nie będzie miało charakterystycznej ochrowej barwy, ale nadal zachowa swój specyficzny smak, a jako przysmak wegański nada się również dla osób niejedzących mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Do sosu użyj czerwonej pasty curry i mleka kokosowego, a uzyskasz znakomity efekt. Pamiętaj, że pasta jest bardzo ostra, więc trzeba dozować ją z umiarem.

5. Barszcz czerwony.

Doskonałymi przyprawami do barszczu będą czosnek i majeranek – pysznie podkreślą naturalny smak buraków i zintensyfikują smak użytego do wywaru mięsa.

A jak Ty przyprawiasz buraki?

1 KOMENTARZ

  1. Ja robię carpaccio z pieczonych buraków:-) dodaję domowy sos dijon i orzeszki piniowe, albo mieszam starte s kminem rzymskim – boskie:-)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here