1. Dobra wędzonka.

Swój charakterystyczny smak carbonara zawdzięcza dodatkowi wędzonki. Może to być dobry, chudy, wędzony boczek – ten swojski; może być pancetta lub inna wędlina, w której wyraźnie czuć intensywny dymny aromat. Aby go wzmóc, boczek trzeba lekko zrumienić na patelni.

2. Dobry ser.

Naprawdę pyszna carbonara nie uda się na najtańszej goudzie. Jeśli użyjesz słodkiej śmietany kremówki lub mascarpone, dodaj koniecznie wyrazisty, intensywny ser pecorino lub inny tego rodzaju. Podkręci on smak i nada wspaniały aromat całej potrawie.

3. Dobre jajka.

Bez żółtek dobrej jakości, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, nie uda się ten najprostszy z sosów. Jajka musisz sparzyć ze względów higienicznych, a żółtka starannie oddzielić od białek.

4. Dobre przyprawy.

Sos wymaga minimum przypraw. Wersja kanoniczna ma w sobie jedynie sól, najlepiej morską, i świeżo zmielony czarny pieprz. To one decydują o łagodności lub mocy sosu. Niektórzy jednak idą z carbonarą nieco dalej – do podsmażanego boczku dodają czosnek, a danie już na talerzu posypują natką pietruszki. Jeśli będziesz carbonarę przyrządzać po raz pierwszy, możesz przyrządzić wersję podstawową, a dopiero później, kiedy zrozumiesz ten charakterystyczny smak, sięgać po modyfikacje.

A z czym Tobie najlepiej smakuje carbonara?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here