Przyprawy do chińszczyzny

Przyprawy    
ocena

Kuchnia chińska nie jest terminem jednoznacznym, bowiem w każdym regionie przyprawy i ulubione produkty są różne. Jedno jest jednak wspólne: Azjaci nie tolerują mleka krowiego, dlatego rzadko występuje ono w chińskich przepisach. Zastąpione zostało soją i jej przetworami.

Przyprawy do chińszczyzny

fotolia.com

1. Sosy.

Sosy w kuchni chińskiej są jedynie przyprawami. Bardzo słone i aromatyczne, stosowane są w niewielkich ilościach. Należą do nich sos sojowy, rybny, ostrygowy hoisin i chili, które powstają w drodze długotrwałej fermentacji. Doskonale nadają się zamiast soli, świetnie marynują mięsa czy ryby i możesz je śmiało stosować do zup i sosów w polskim znaczeniu tego słowa.

2. Tłuszcze.

Tłuszcze są głównie roślinne, pod postacią oleju rzepakowego, sezamowego, arachidowego czy sojowego. Uwaga, nie wszystkie nadają się do smażenia! Arachidowym czy sezamowym lepiej jest skropić gotowe danie, nadadzą mu wspaniały aromat, a nie będzie ryzyka, że się spalą.

3. Przyprawy korzenne.

Należą do nich imbir (świeży lub suszony), anyż gwiazdkowy, kozieradka czy cassia (chiński cynamon). Imbir jest przyprawą uniwersalną, nadaje się do zup, sałatek, dań mięsnych i rybnych. Kozieradkę stosuje się do piklowania warzyw, ale też do zup i duszonych mięs. Anyż i cynamon nie powinny kojarzyć się wyłącznie z pierniczkami, bowiem świetnie nadają się do zup i sosów o chińskim rodowodzie.

4. Przyprawy ostre.

Kuchnia chińska nie istniałaby bez chili i pieprzu. Zarówno ostra papryka, jak i pieprz syczuański są niemal konieczne w sosach do mięsa, w doprawianiu potraw rybnych i z owoców morza. Jednym z pikantnych, rozgrzewających dodatków jest sos chili, podobny do tabasco, który można podać na stół, by każdy z biesiadników mógł osiągnąć optymalny dla siebie poziom ognistości potrawy.

5. Inne przyprawy.

Należą do nich zdecydowanie cukier-puder, dodawany do sosów słodko-kwaśnych dla zrównoważenia smaku, i glutaminian sodu - produkt naturalnego pochodzenia, bardzo słony i wzmagający smak potraw zawierających białko. Poszczególne przepisy na dania chińskie zawierają konkretne wyliczenia przypraw do nich potrzebnych, ale jeśli dobrze zaopatrzysz swoją spiżarkę, bez trudu wyczarujesz potrawy, których nie powstydziłaby się chińska pani domu.

A jakie przyprawy Ty dodajesz do chińszczyzny?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =